Διαχείριση κρίσεων στο χώρο του σχολείου: Εννοιολογικές προσεγγίσεις και αποσαφηνίσεις. Μελέτη περίπτωσης: H κρίση στο λύκειο Columbine των Η.Π.Α. το 1999

Διπλωματική Εργασία uoadl:1449635 590 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διιδρυματικό Π.Μ.Σ. Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων
Βιβλιοθήκη Δημοτικής Εκπαίδευσης
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-05
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
ΓΚΙΟΛΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΥΡΙΠΠΗΣ
ΣΥΝΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΒΡΕΤΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ/ ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ ΘΩΜΑΣ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση κρίσεων στο χώρο του σχολείου: Εννοιολογικές προσεγγίσεις και αποσαφηνίσεις. Μελέτη περίπτωσης: H κρίση στο λύκειο Columbine των Η.Π.Α. το 1999
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείριση κρίσεων στο χώρο του σχολείου: Εννοιολογικές προσεγγίσεις και αποσαφηνίσεις. Μελέτη περίπτωσης: H κρίση στο λύκειο Columbine των Η.Π.Α το 1999
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία συμβάλει στην πολυεπίπεδη και σε βάθος μελέτη της διαχείρισης κρίσεων στο χώρο του σχολείου. Σκοπός της μελέτης είναι να αξιολογηθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν συνολικά τη διαδικασία της διαχείρισης κρίσεων καθώς και τη λειτουργία των ομάδων διαχείρισης κρίσεων προκειμένου ο οργανισμός και οι άνθρωποι που εμπλέκονται να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί για να αποφευχθούν κρίσεις ή να μετριαστούν οι συνέπειες της με τη σωστή αντιμετώπιση. Η διαχείριση κρίσεων αποτελεί έναν πολύπλευρο κλάδο της εποχής μας και δίαυλο της σύγχρονης διοίκησης με κύριο στόχο την ανάλυση και τη διαχείριση των κινδύνων που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση, ένας οργανισμός, μια χώρα. Σκοπός της διαχείρισης κρίσεων είναι η προστασία, η εξέλιξη και το όφελος των κοινωνιών μέσω των κατάλληλων μέτρων.
Μια κρίση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά έναν οργανισμό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και σε κατάρρευσή του. H εμπειρία που αποκομίζεται από τη διαχείριση μιας κρίσης εμπεριέχει τα στοιχεία για τη μελλοντική επιτυχία στην αποτροπή ή στη διαχείριση άλλων κρίσεων. Για το λόγο αυτό η διαχείριση κρίσεων αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου οργανωτικού συστήματος διαχείρισης ενός οργανισμού.
Η παρούσα εργασία έχει γενικότερο και αρχικό σκοπό την ανάλυση του περιεχομένου του όρου «κρίση», ενώ ειδικότερα επικεντρώνεται στη διαχείριση των κρίσεων στο σχολείο αναλύοντας τις φάσεις διαχείρισης, εξετάζοντας και την αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων. Τέτοιοι παράγοντες είναι οι τύποι της κρίσης όπως διαμορφώνονται με τα κριτήρια της δυνατότητας πρόβλεψης και αντιμετώπισης, οι φάσεις της διαχείρισης κρίσεων μεταξύ τους, η ικανότητα του ηγέτη να λαμβάνει αποφάσεις σε κρίσιμες καταστάσεις, η συναισθηματική νοημοσύνη του, η ικανότητα των μελών της ομάδας να λαμβάνουν αποφάσεις, ο επίσημος ή ανεπίσημος τρόπος εσωτερικής επικοινωνίας της ομάδας και οι στρατηγικές επικοινωνίας με την κοινή γνώμη. Η δομή της εργασίας έχει ως εξής:
Το πρώτο μέρος της μελέτης αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια.
 Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια της κρίσης και περιγράφονται οι τύποι των κρίσεων όπως έχουν καταγραφεί διεθνώς.
 Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η διαχείριση κρίσεων και περιγράφονται οι φάσεις της καθώς και προσδιοριστικοί της παράγοντες, όπως είναι η ηγεσία στην κρίση και η συναισθηματική νοημοσύνη του ηγέτη, οι ομάδες διαχείρισης κρίσεων, η επικοινωνία των κρίσεων.
 Στο τρίτο κεφάλαιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην «κρίση» στη σχολική μονάδα, και πιο συγκεκριμένα στη πρόβλεψη, τη διαχείριση, την ανάρρωση και την ωφέλεια που αποκομίζουμε από την εμπειρία της κρίσης.
 Το δεύτερο μέρος της μελέτης που αποτελεί και το τέταρτο κεφάλαιο, αναφέρεται στο περιστατικό της τρομοκρατικής επίθεσης που έλαβε χώρα στο λύκειο Columbine του Κολοράντο από δύο μαθητές του σχολείου ,την άνοιξη του 1999. Αποτυπώνεται το περιστατικό, αναλύεται ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπός του και αξιολογείται ο τρόπος διαχείρισης του περιστατικού.
Η εργασία κλείνει με την αναλυτική καταγραφή της διεθνούς και ελληνικής βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας για το ερευνηθέν θέμα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Μαθητικά Θέματα
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Μαθητικά Θέματα
Λέξεις-κλειδιά:
Κρίση, Διαχείριση κρίσεων, Σχολική κρίση, Σχέδιο διαχείρισης, Επίθεση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
87
Αριθμός σελίδων:
106
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Κατερίνα Γκιόλα - Διαχείριση Κρίσεων στο Χώρο του Σχολείου.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.