Βασικό λεξιλόγιο της θεματικής περιοχής «Αγορές» στα εγχειρίδια της Νέας Ελληνικής ως Γ2: Η σχέση της εμπρόθετης διδασκαλίας λεξιλογίου με την ευκαιριακή στην ανάπτυξη του γλωσσικού υλικού.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1519255 745 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως ξένης Γλώσσας
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-05-26
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Τσακίρης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Ιακώβου, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Σπυριδούλα Μπέλλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Μιχάλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βασικό λεξιλόγιο της θεματικής περιοχής «Αγορές» στα εγχειρίδια της Νέας Ελληνικής ως Γ2: Η σχέση της εμπρόθετης διδασκαλίας λεξιλογίου με την ευκαιριακή στην ανάπτυξη του γλωσσικού υλικού.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βασικό λεξιλόγιο της θεματικής περιοχής «Αγορές» στα εγχειρίδια της Νέας Ελληνικής ως Γ2: η σχέση της εμπρόθετης διδασκαλίας λεξιλογίου με την ευκαιριακή στην ανάπτυξη του γλωσσικού υλικού
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να εξετάσει ορισμένα πρόσφατα διδακτικά εγχειρίδια της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας, αναφορικά με τις επιλογές που πραγματοποιούν σχετικά με το διδασκόμενο βασικό λεξιλόγιο στη θεματική περιοχή ΑΓΟΡΕΣ, αλλά και με τον τρόπο που το παρουσιάζουν. Πιο συγκεκριμένα, ερευνάται το κατά πόσο περιλαμβάνουν επιλεγμένους λεξιλογικούς τύπους που έχουν προταθεί ως βασικοί από συγκεκριμένη έρευνα με Η.Σ.Κ. αλλά και το τι προκρίνουν αυτά τα εγχειρίδια (ρητά και μη ρητά) ως βασικό λεξιλόγιο στις ενότητες για τη σχετική θεματική. Επιπλέον, αναζητούνται οι βασικές υποκείμενες αρχές στην ανάπτυξη του προς μελέτη γλωσσικού υλικού), με ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο που αξιοποιείται η συμπληρωματικότητα των μεθόδων της εμπρόθετης (intentional) και της ευκαιριακής (incidental) διδασκαλίας λεξιλογίου. Για τον σκοπό αυτό, παρουσιάζεται αρχικά το θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας, ακολουθούμενο από τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας, τα ερευνητικά αποτελέσματα και τον σχολιασμό τους. Τέλος, παρατίθενται τα πιο σημαντικά συμπεράσματα από την παρούσα εργασία, καθώς και οι σχετικοί ερευνητικοί περιορισμοί.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλωσσολογία
Λέξεις-κλειδιά:
κατάκτηση/εκμάθηση της Γ2, λεξιλόγιο στη δεύτερη/ξένη γλώσσα/Γ2, λεξιλόγιο, επανάληψη, ευκαιριακή εκμάθηση λεξιλογίου, εμπρόθετη εκμάθηση λεξιλογίου, βασικό λεξιλόγιο, θεματικό βασικό λεξιλόγιο, εγχειρίδια της Νέας Ελληνικής, νέα ελληνική γλώσσα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
76
Διπλωματική εργασία..pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο