Ποιότητα ζωής των ασθενών μετά από λαρυγγεκτομή

Διδακτορική Διατριβή uoadl:1690068 336 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Χειρουργικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-28
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Γιάννης Θρασυβούλου
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αριστείδης Αθανασιάδης-Σισμάνης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σταύρος Κορρές, Καθηγητής, Ιατρική,ΕΚΠΑ
Ιωάννης Ξενέλλης, Καθηγητής,Ιατρική, ΕΚΠΑ
Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκης,Καθηγητής,Ιατρική,ΕΚΠΑ
Ιωάννης Σέγγας, Καθηγητής,Ιατρική, ΕΚΠΑ
Παύλος Μαραγκουδάκης, Αναπλ. Καθηγητής,Ιατρική,ΕΚΠΑ
Ευθύμιος Κυροδήμος, Επικ. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ποιότητα ζωής των ασθενών μετά από λαρυγγεκτομή
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ποιότητα ζωής των ασθενών μετά από λαρυγγεκτομή
Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη έχει σκοπό να συγκρίνει την οριζόντια και την κάθετη μέθοδο σύγκλισης του νεοφάρυγγα μετά από ολική λαρυγεκτομή όσον αφορά την κατάποτική λειτουργία των ασθενών, και την κατάποση σε σχέση με την ποιότητα ζωής. Η πιθανή επίδραση άλλων θεραπειών και της ηλικίας εξετάστηκε επισης. Διενεργήθηκε cross – sectional μελέτη σε 52 ασθενείς με ολική λαρυγγεκτομή. Σε όλους τους ασθενείς διανεμήθηκαν ερωτηματολόγια δυσφαγίας (MD Anderson Dysphagia Inventory)και ποιότητας ζωής(MD Anderson Quality of life Questionnaire). Για σύγκριση μεταξύ των ομάδων χρησιμποποιήθηκαν οι μη παραμετρικές δοκιμασίες Mann-Whitney και ο δείκτης κατάταξης Spearman’s. Άλλες παράμετροι όπως πρωτογενής λαρυγγεκτομή (χωρίς άλλη θεραπεία), λαρυγγεκτομή ως θεραπεία διάσωσης και λαρυγγεκτομή ακολουθούμενη από χημειοακτινοθεραπεία εξετάστηκαν με την μέθοδο Kruskal-Wallis.Χρησιμοποιήθηκαν πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση για να εξεταστεί η συμβολή της ομιλίας και της κατάποσης μετά την λαρυγγεκτομή, στην ποιότητα ζωής.
Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από 34 ασθενείς; 31 άρρενες και 3 γυναίκες. Η μέση ηλικία ήταν 66.8 έτη. Οι 16 ασθενείς είχαν οριζόντια σύγκλιση του νεοφάρυγγα και οι 18 κάθετη σύγκλιση του νεοφάρυγγα. Ο δείκτης ποιότητας ζωής ήταν 91,5 (+12.5) στους ασθενείς με οριζόντια σύγκλιση και 68.3 (+18.4) στους ασθενείς με κάθετη σύγκλιση. Η τιμή του δείκτη ποιότητας ζωής ήταν 81.1 (11.67) για την οριζόντια και 80.78 (12.13) για την ομάδα της κάθετης συρραφής.
Ο συντελεστής συσχέτισης ήταν θετικός και στις δύο ομάδες ασθενών, αλλά ήταν αυξημένος στην ομάδα της οριζόντιας συρραφής. Η ποιότητα ζωής και ο δείκτης δυσφαγίας δεν επηρεάστηκαν από επικουρικές θεραπείες αλλά ούτε από την ηλικία. Η οριζόντια σύγκλιση σε συγκριση με την κάθετη σύγκλιση του νεοφάρυγγα οδηγεί σε βελτιωμένη μετεγχειρητική κατάποση – ποιότητα ζωής. Οι επικουρικές θεραπείες και η ηλικία δεν επιρεάζουν την κατάποση ή την ποιότητα ζωής. Οι ωτορινολαρυγγολόγοι πρέπει να επιλέγουν την κατάλληλη μέθοδο σύγκλισης του νεοφάρυγγα για τα βέλτιστα αποτελέσματα της κατάποσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σύγκλιση, Οριζόντια, Λαρυγγεκτομή, Ομιλία, Κατάποση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
110
Αριθμός σελίδων:
111
Thrasyvoulou Giannis - Phd Thesis.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο