Επίδραση μουσικού ακουστικού ερεθίσματος στην ημι-δυναμική ισορροπία

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1692033 814 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-28
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
ΚΑΛΤΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρουσάνογλου Ελισσάβετ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση μουσικού ακουστικού ερεθίσματος στην ημι-δυναμική ισορροπία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση μουσικού ακουστικού ερεθίσματος στην ημι-δυναμική ισορροπία
Περίληψη:
Εισαγωγή. Το μουσικό ακουστικό ερέθισμα (ΜΑΕ) επιδρά σε σωματο-αισθητικές και νευρικές δομές που συνδέονται με την ικανότητα ισορροπίας (Peretz & Zatorre, 2005). Φαίνεται να επιδρά θετικά στην ήρεμη στατική ισορροπία (Ross, Warlaumont, Abney, Rigoli, Balasubramaniam, 2016), με έλλειμα δεδομένων όσον αφορά στην δυναμική ή ημι-δυναμική ισορροπία. Το ΜΑΕ που προδιαθέτει στη μουσική παράσυρση ενδεχομένως να ευνοεί την ισορροπιστική ικανότητα, συγκριτικά με εκείνο που δεν προδιαθέτει στη μουσική παράσυρση (Thaut, McIntosh, Hoemberg, 2015). Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να εξετάσει την επίδραση ΜΑΕ με διαφορετική προδιάθεση στη μουσική παράσυρση στην ημι-δυναμική ισορροπία.
Μέθοδος. Οχτώ αθλητές ποδοσφαίρου (22 ± 1.1έτη, 179 ± 4.1cm, 72.7 ± 7.6kg) συμμετείχαν στην εργασία. Το κριτήριο επιλογής της αθλητικής ειδίκευσης αφορούσε στην απαίτηση για μονοποδική ισορροπία που χαρακτηρίζει το λάκτισμα ποδοσφαίρου. Ως δοκιμασία ημι-δυναμικής ισορροπίας χρησιμοποιήθηκε τροποποιημένη εκδοχή του Star Excursion Balance Test (Hertel, Braham, Hale, Olmsted-Kramer, 2006). Από τις συνολικά οκτώ τυπικές κατευθύνσεις εφαρμόσθηκαν μόνο οι τρείς (Έσω, Έσω-πρόσθια και Έσω-οπίσθια) που θεωρούνται πιο ευαίσθητες για την ανίχνευση ελλειμμάτων ισορροπίας (Hertel, et al., 2006). Η δοκιμασία πραγματοποιήθηκε με το κυρίαρχο και με το μη-κυρίαρχο κάτω άκρο, σε 3 συνθήκες ΜΑΕ: α) χωρίς ΜΑΕ, β) χαλαρωτικό ΜΑΕ που προδιαθέτει στη μουσική παράσυρση (https://www.youtube.com/watch?v=8Z5EjAmZS1o) και γ) χαλαρωτικό ΜΑΕ που δεν προδιαθέτει στη μουσική παράσυρση (https://www.youtube.com/watch?v=sYoqCJNPxv4). Η επίδραση του ΜΑΕ ελέγχθηκε με μονο-παραγοντική ανάλυση διασποράς επαναληπτικών μετρήσεων, ξεχωριστά στο κυρίαρχο και στο μη-κυρίαρχο κάτω άκρο. Η σημαντικότητα της διαφοράς μεταξύ κυρίαρχου και μη-κυρίαρχου κάτω άκρου ελέγχθηκε με σύγκριση κατά ζεύγη, ξεχωριστά σε κάθε μία από τις 3 κατευθύνσεις. Το επίπεδο σημαντικότητας ορίστηκε σε p ≤ 0.05 (SPSS 22).
Αποτελέσματα. Δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις 3 συνθήκες ΜΑΕ (p > 0.05), τόσο στο κυρίαρχο όσο και στο μη-κυρίαρχο κάτω άκρο. Η διαφορά μεταξύ κυρίαρχου και μη-κυρίαρχου κάτω άκρου δεν ήταν στατιστικά σημαντική (p > 0.05).
Συμπεράσματα. Η απουσία στατιστικά σημαντικής διαφοράς μεταξύ των συνθηκών ΜΑΕ έρχεται σε ασυμφωνία με μελέτες που αναφέρουν θετική επίδραση του ΜΑΕ στην ικανότητα στατικής ισορροπίας στην ήρεμη όρθια στάση (Ross, et al., 2016). Τα αποτελέσματα ίσως να συνδέονται με διαφορετικό μηχανισμό ελέγχου της στατικής και ημι-δυναμικής ισορροπίας και υπάρχει το ενδεχόμενο η επιλεχθείσα δοκιμασία ημι-δυναμικής ισορροπίας να μην είναι ευαίσθητη στην επίδραση του ΜΑΕ σε υγιή και αθλητικά δραστήρια άτομα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
μουσικό ακουστικό ερέθισμα, μουσική παράσυρση, ημι-δυναμική ισορροπία, star excursion balance test, ποδόσφαιρο
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
64
Αριθμός σελίδων:
48