Υδατο-εκχυλίσιμο εξασθενές χρώμιο σε πυρωμένα σερπεντινικά εδάφη

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2680908 385 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-05
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Βάλλα Πουλχερία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αριάδνη Αργυράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Tομέα Οικονομικής Γεωλογίας και Γεωχημείας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υδατο-εκχυλίσιμο εξασθενές χρώμιο σε πυρωμένα σερπεντινικά εδάφη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υδατο-εκχυλίσιμο εξασθενές χρώμιο σε πυρωμένα σερπεντινικά εδάφη
Περίληψη:
Ο εμπλουτισμός των εδαφών που υπέρκεινται οφιολιθικών συμπλέγμάτων (σερπεντινικά εδάφη) σε εξασθενές χρώμιο μετά από πυρκαγιά έχει διαπιστωθεί ήδη σε προηγούμενες μελέτες. Το χρώμιο εμπεριέχεται στα ορυκτά των περιδοτιτών και των δουνιτών των οφιολιθικών πετρωμάτων. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από εργαστηριακά πειράματα, που πραγματοποιήθηκαν σε εδαφικά δείγματα της περιοχής Γρεβενών, προκειμένου να διαπιστωθεί η παρουσία εξασθενούς χρωμίου (CrVI) στα εκχυλίσματα εδαφών που έχουν υποστεί καύση.
Η μελέτη των συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου (Cr(VI)) στα εκχυλίσματα εδαφικών δειγμάτων τριών διαφορετικών γεωλογικών υποβάθρων (ανθρακικά πετρώματα, μολασσικά ιζήματα, σερπεντινιωμένα υπερβασικά πετρώμτα) διεκπεραιώθηκε με την πύρωση των δειγμάτων στους 600°C για 1 ώρα, στην συνέχεια παρασκευάστηκαν διαλύματα (6g εδάφους/120mL απιονισμένου νερού) τόσο με τα μη πυρωμένα όσο και με τα πυρωμένα δείγματα, τα οποία αφού αναδεύτηκαν για 5 λεπτά, διηθήθηκαν υπό κενό. Στα εκχυλίσματα που προέκυψαν, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις pH, TDS και συγκέντρωσης CrVI. Σε επιλεγμένα εδαφικά δείγματα πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM), καθώς και ορυκτολογικές αναλύσεις περιθλασιμετρίας ακτίνων Χ (XRD), πριν και μετά την διαδικασία πύρωσης.
Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις CrVI παρατηρούνται στα εδάφη με σερπεντινιωμένο υπερβασικό υπόβαθρο τόσο στην πυρωμένη (μέσος όρος 1110 μg/L) όσο και στην μη πυρωμένη κατάσταση (μέσος όρος 20 μg/L). Ο χρόνος πύρωσης φαίνεται να επηρεάζει τις συγκεντρώσεις χρωμίου, ενώ ο χρόνος ανάδευσης όχι. Τα επίπεδα του pH αυξάνονται μετά την διαδικασία πύρωσης σε όλα τα δείγματα, δημιουργώντας αλκαλικές συνθήκες (pH≥7-9) που ευνοούν την απελευθέρωση του εξασθενούς χρωμίου στην υδατική φάση. Το εξασθενές χρώμιο που εκπλένεται από τα πυρωμένα δείγματα και από τις τρεις κατηγορίες γεωλογικού υποβάθρου υπερβαίνει την επιτρεπόμενη συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό (50 μg/L), αποτελώντας δυνητικό κίνδυνο για το περιβάλλον σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Οφιολιθικά συμπλέγματα, Πύρωση, Έκπλυση, Εξασθενές χρώμιο (CrVI)
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
33
Αριθμός σελίδων:
109
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

valla_thesis 2017ΑΑ final.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.