Η επίδραση πλειομετρικής προπόνησης τεσσάρων εβδομάδων στο μέσο ύψος των αλμάτων και στο δείκτη αντιδραστικής δύναμης σε αθλητές-τριες του kung fu.

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2748067 388 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-04-23
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΝΤΑΛΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ,ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ,ΣΕΦΑΑ,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση πλειομετρικής προπόνησης τεσσάρων εβδομάδων στο μέσο ύψος των αλμάτων και στο δείκτη αντιδραστικής δύναμης σε αθλητές-τριες του kung fu.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση πλειομετρικής προπόνησης τεσσάρων εβδομάδων στο μέσο ύψος των αλμάτων και στο δείκτη αντιδραστικής δύναμης σε αθλητές-τριες του kung fu.
Περίληψη:
Σκοπός της εργασίας ήταν να εξεταστεί η επίδραση παρεμβατικού προγράμματος προπόνησης με πλειομετρικές ασκήσεις διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων στο δείκτη αντιδραστικής δύναμης σε αθλητές και αθλήτριες του KUNG FU ηλικίας 10.70 ± 2,97 έτη, σωματικής μάζας 39.35 ± 11.90 κιλά, σωματικού αναστήματος 145.47 ± 15.35 εκατοστά με μέση προπονητική εμπειρία 3.00 ± 1.31 έτη. Οι δοκιμαζόμενοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες α) πειραματική ομάδα (η = 15) και ομάδα ελέγχου (η = 15). Την πειραματική ομάδα αποτέλεσαν αθλητές που ακολούθησαν το κανονικό πρόγραμμα της προπόνησής τους στο οποίο όμως ενσωμάτωσαν επιπλέον μία σειρά πλειομετρικών ασκήσεων, ενώ στην ομάδα ελέγχου συμμετείχαν αθλητές του ιδίου αθλήματος και επιπέδου που ακολούθησαν το κανονικό πρόγραμμα της προπόνησής τους. Οι δοκιμαζόμενοι εξοικειώθηκαν με το πρωτόκολλο μετρήσεων και τη χρήση – λειτουργία των μηχανημάτων αξιολόγησης τρεις ημέρες πριν την έναρξη της πειραματικής διαδικασίας. Την ίδια ημέρα έγιναν οι μετρήσεις των σωματομετρικών χαρακτηριστικών των δοκιμαζόμενων ανεξάρτητα με την ομάδα ένταξής τους.
Μετά από μια προθέρμανση 3 λεπτών που περιελάμβανε χαλαρό τρέξιμο και ήπιες ασκήσεις χαλάρωσης των κυριότερων μυϊκών ομάδων και πριν την έναρξη του παρεμβατικού προγράμματος οι δοκιμαζόμενοι αξιολογήθηκαν στο δείκτη αντιδραστικής δύναμης εκτελώντας 5 άλματα καταβάλλοντας τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια με το μικρότερο δυνατό χρόνο επαφής κατά την εκτέλεση αυτών αυτών των αλμάτων. Τα άλματα αυτά εκτελέστηκαν πάνω σε μία πλατφόρμα Chrono jump. Όλοι οι δοκιμαζόμενοι υποβλήθηκαν σε πρόγραμμα προπόνησης διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων με συχνότητα δύο προπονήσεις την εβδομάδα, κάθε 3η ημέρα τις ίδιες πάντα ώρες. Το πρόγραμμα περιελάμβανε την εκτέλεση οχτώ διαφορετικών πλειομετρικών ασκήσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η πειραματική ομάδα βελτίωσε σημαντικά το μέσο ύψος των αλμάτων, ενώ παρουσίασε και ελαφρά βελτίωση του δείκτη αντιδραστικής δύναμης. Αντίθετα η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε καμία μεταβολή στο μέσο ύψος των αλμάτων, ενώ παρουσίασε μείωση του δείκτη αντιδραστικής δύναμης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
πλειομετρικήπροπόνηση,kungfu,αντιδραστικήδύναμη,ύψοςαλμάτων.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
25
Αριθμός σελίδων:
18
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΤΖΕΝΗ.pdf (384 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο