Η διδασκαλία των γεωμετρικών μετασχηματισμών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από την ανάλυση δραστηριοτήτων σε σχολικά εγχειρίδια.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2768753 294 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-12
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μπιλίνη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δέσποινα Πόταρη, Καθηγήτρια, Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η διδασκαλία των γεωμετρικών μετασχηματισμών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από την ανάλυση δραστηριοτήτων σε σχολικά εγχειρίδια.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η διδασκαλία των γεωμετρικών μετασχηματισμών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από την ανάλυση δραστηριοτήτων σε σχολικά εγχειρίδια
Περίληψη:
Τα σχολικά εγχειρίδια Μαθηματικών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής πραγματικότητας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρέχοντας ένα διδακτικό εργαλείο που καθορίζει το τι, σε ποιον, πότε και πως θα διδαχθεί η μαθηματική γνώση. Στην έρευνα για τη Διδακτική των Μαθηματικά τα εγχειρίδια Μαθηματικών σχετίζονται δυναμικά με τις ευκαιρίες μάθησης των μαθητών ενώ διαπιστώνεται ο άλλοτε ενθαρρυντικός και ο άλλοτε αποθαρρυντικός ρόλος τους για την κατανόηση των μαθηματικών εννοιών. Στην παρούσα έρευνα επιχειρείται η διερεύνηση των παρεχόμενων ευκαιριών μάθησης σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Ε’ και Στ’ Δημοτικού) αναφορικά με τους γεωμετρικούς μετασχηματισμούς και συγκεκριμένα τις ισομετρίες (παράλληλη μεταφορά, στροφή, ανάκλαση). Συγκεκριμένα θα διερευνήσω τις ευκαιρίες μάθησης που προσφέρονται στους μαθητές μέσα από την ανάλυση σχολικών εγχειριδίων από τις χώρες Μ. Βρετανία, Καναδά και Κύπρο. Η ανάλυση θα αφορά στις προτεινόμενες δραστηριότητες γεωμετρικών μετασχηματισμών οι οποίες θα μελετηθούν με άξονες το είδος των γνωστικών τους απαιτήσεων, τα είδη μαθηματικού συλλογισμού που ενθαρρύνονται ,το πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται καθώς και τη διδακτική τους διαχείριση. Ας σημειωθεί ότι η μελέτη των γεωμετρικών μετασχηματισμών παρουσιάζει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον όχι μόνο από μαθηματικής άποψης αλλά περισσότερο λόγω της κυρίαρχης θέσης που έχουν κερδίσει στα σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Παράλληλα η επιλογή των σχολικών εγχειριδίων από τις συγκεκριμένες χώρες έγινε με κριτήρια την ποικιλομορφία ως προς τις υιοθετούμενες διδακτικές προσεγγίσεις και την ανομοιογένεια ως προς τους στόχους των αναλυτικών προγραμμάτων στα οποία έχουν στηριχθεί κατά την συγγραφή τους. Μεθοδολογικά για την ανάλυση των σχολικών εγχειριδίων υιοθετείται ως μονάδα ανάλυσης η μαθηματική δραστηριότητα (task) που αξιοποιείται κατά την εισαγωγή, την διερεύνηση, την εφαρμογή ή τον εμπλουτισμό-επέκταση του μαθηματικού περιεχομένου που διδάσκεται.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
γεωμετρικοί μετασχηματισμοί, ευκαιρίες μάθησης, σχολικά εγχειρίδια, μαθηματική δραστηριότητα, γνωστικές απαιτήσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
40
Αριθμός σελίδων:
156
dipl_Μπιλίνη Ελένη.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο