Μελέτη συσχέτισης αυτοεκτίμησης, αυτοαντίληψης και ναρκισσισμού με την επιθετικότητα σε γυναίκες κρατούμενες

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2875221 406 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής - Ψυχιατρικής και Νευρολογίας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-29
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Καλέμη Γεωργία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αθανάσιος Δουζένης. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ιωάννης Μιχόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ρωσσέτος Γουρνέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Εμμανουήλ Ρίζος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Ζέρβας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασίλειος Μασδράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη συσχέτισης αυτοεκτίμησης, αυτοαντίληψης και ναρκισσισμού με την επιθετικότητα σε γυναίκες κρατούμενες
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη συσχέτισης αυτοεκτίμησης, αυτοαντίληψης και ναρκισσισμού με την επιθετικότητα σε γυναίκες κρατούμενες
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η επιθετικότητα έχει προσελκύσει την προσοχή των ερευνητών τις τελευταίες δεκαετίες. Το φύλο, η εικόνα εαυτού ,μέσα από την αυτοεκτίμηση και την αυτοαντίληψη, ο ναρκισσισμός, η ηλικία ,το μορφωτικό επίπεδο και η κακοποίηση είναι μερικοί από τους παράγοντες που έχουν ερευνητικά και θεωρητικά συσχετιστεί με την επιθετικότητα. Παραμένει ασαφές πώς οι παραπάνω μεταβλητές επηρεάζουν την επιθετικότητα. Οι περισσότερες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί σε δείγμα αντρών. Μόνο λίγες μελέτες έχουν επιχειρήσει να εξετάσουν τις προαναφερθείσες μεταβλητές μεταξύ των γυναικών, ενώ καμία από αυτές δεν περιελάμβανε σύγκριση μεταξύ παραβατικών και μη παραβατικών γυναικών. Η παρούσα μελέτη εξετάζει την επίδραση της αυτοεκτίμησης, της αυτο-αντίληψης, του ναρκισσισμού και των κοινωνικοδημογραφικών παραγόντων στην επιθετικότητα μεταξύ γυναικών κρατουμένων και γυναικών χωρίς ποινικό μητρώο.
ΜΕΘΟΔΟΣ
Στη μελέτη συμμετείχαν 307 γυναίκες, εκ των οποίων οι 150 ανήκουν στο γενικό πληθυσμό (ομάδα ελέγχου) χωρίς καμία εμπλοκή με τον νόμο και οι 157 είναι κρατούμενες στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Το δείγμα των κρατούμενων διαχωρίστηκε σε δύο επιμέρους ομάδες με βάση το χαρακτήρα των αδικημάτων που διαπράχθηκαν (βίαια / μη βίαια).Όλες οι γυναίκες συμπλήρωσαν μια ¨μπαταρία¨ ερωτηματολογίων αποτελούμενη από το Ερωτηματολόγιο Επιθετικότητας των Buss & Perry ,την Κλίμακα Αυτοεκτίμησης του Rosenberg,το Ερωτηματολόγιο Καταγραφής Αυτο-αντίληψης για Ενήλικες, και την Κλίμακα Ναρκισσιστικής Προσωπικότητας (Pinsky & Young, 2006).Επιπλέον πραγματοποιήθηκε ημιδομημένη συνέντευξη όπου συμπληρώθηκαν τα κονωνικοδημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων καθώς και η ύπαρξη κακοποίησης στην παιδική ηλικία και ενδοοικογενειακής βίας στην συντροφική ζωή. Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε p < 0.05 και η στατιστική ανάλυση της έρευνας πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό εργαλείο SPSS (Version 23 for Windows; Armonk, NY: IBM Corp).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα, αρχικά, διαπιστώθηκε ότι η επιθετικότητα συσχετίζεται αρνητικά με την αυτοεκτίμηση και την αυτοαντίληψη και θετικά με το ναρκισσισμό. Από τη σύγκριση ανάμεσα στις γυναίκες του γενικού πληθυσμού και των κρατουμένων προέκυψε ότι οι δεύτερες παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα επιθετικότητας και χαμηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης και αυτοαντίληψης, ενώ δεν παρατηρούνται στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά το ναρκισσισμό. . Όταν οι κρατούμενες συγκρίθηκαν με την ομάδα ελέγχου, μετά την προσαρμογή για κοινωνικο-δημογραφικές και ψυχομετρικές παραμέτρους, προέκυψε ότι η επιθετικότητα αυξάνεται ανεξάρτητα, από την ύπαρξη υψηλότερου επίπεδα ναρκισσισμού και κοινωνικότητας, καθώς και από μικρότερη ηλικία, χαμηλότερη εκπαίδευση, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και χαμηλότερα επίπεδα στοιχείων αντίληψης περί φροντίδας και αθλητικών ικανοτήτων. Η επιθετικότητα δεν επηρεάστηκε από την παραβατικότητα .(κρατούμενες έναντι ομάδας ελέγχου). Οι κρατούμενες για βίαια εγκλήματα αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα στοιχείων της αυτοαντίληψης συγκριτικά με αυτές που κρατούνται για μη βίαια αδικήματα, χωρίς να παρατηρούνται στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες κρατουμένων όσον αφορά την αυτοεκτίμηση, την επιθετικότητα και το ναρκισσισμό Εντός των γυναικών κρατουμένων, ανεξάρτητα από το είδος της παράβασης (που καταδικάστηκαν για βίαια ή μη βίαια εγκλήματα), διαπιστώθηκε ότι η χαμηλότερη εργασιακή ικανότητα, τα υψηλότερα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας και το ιστορικό παιδικής κακοποίησης αυξάνουν την επιθετικότητα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τις σημαντικές παραμέτρους που μπορούν να επηρεάσουν την επιθετικότητα είτε μεταξύ γυναικών (κρατουμένων και γυναικών που δεν έχουν παραβατίσει) είτε μεταξύ γυναικών κρατουμένων (βίαια ή μη βίαια εγκλήματα) Είναι η παρουσία ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών που επηρεάζουν την επιθετικότητα και όχι η εγκληματικότητα, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων και μη βίαιων εγκλημάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γυναικεία επιθετικότητα, Γυναικεία εγκληματικότητα, Αυτοεκτίμηση, Αυτοαντίληψη, Ναρκισσισμός
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
364
Αριθμός σελίδων:
278
Kalemi Georgia Phd.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο