Παραγωγή διδακτικού υλικού για το μη κυριολεκτικό λεξιλόγιο της ελληνικής ως Γ2/ΞΓ στο πλαίσιο της Εφαρμοσμένης Γνωσιακής Γλωσσολογίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2881857 436 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία. Διδακτική Γλώσσας
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-30
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σκουρμαλλά Αργυρώ-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Γαλαντόμος, Επίκουρος καθηγητής, ΠΤΔΕ, ΔΠΘ
Ευγενία Μαγουλά, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Γεωργία Κατσούδα, Ερευνήτρια Α' Βαθμίδας, Ακαδημία Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παραγωγή διδακτικού υλικού για το μη κυριολεκτικό λεξιλόγιο της ελληνικής ως Γ2/ΞΓ στο πλαίσιο της Εφαρμοσμένης Γνωσιακής Γλωσσολογίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παραγωγή διδακτικού υλικού για το μη κυριολεκτικό λεξιλόγιο της ελληνικής ως Γ2/ΞΓ στο πλαίσιο της Εφαρμοσμένης Γνωσιακής Γλωσσολογίας
Περίληψη:
Η διδασκαλία μιας γλώσσας ως δεύτερης/ξένης αποτελεί μία πολυδιάστατη και σύνθετη διαδικασία η οποία βρέθηκε αρκετές φορές στο επίκεντρο ερευνών και περιγράφηκε με διαφορετικούς τρόπους από πολυάριθμες προσεγγίσεις και μεθοδολογίες.
Ιδιαίτερα σημαντικό τομέα της γλωσσικής διδασκαλίας αποτελεί το λεξιλόγιο. Το λεξιλόγιο, και συγκεκριμένα η εκμάθησή του, απασχόλησε αρκετούς ερευνητές τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα για τη δεύτερη/ξένη γλώσσα το λεξιλόγιο έφερε στο προσκήνιο ποικίλες διδακτικές προσεγγίσεις. Κεντρικό κομμάτι του λεξιλογίου συνιστούν ο μη κυριολεκτικός λόγος, και συγκεκριμένα οι μεταφορές, οι μετωνυμίες και οι ιδιωτισμοί.
Ο μη κυριολεκτικός λόγος μελετήθηκε αρκετά στο πλαίσιο της Γνωσιακής Γλωσσολογίας. Η προσέγγιση αυτή, η οποία συνδέει τη γλώσσα με τον νου, θεωρεί ότι ο μη κυριολεκτικός λόγος είναι εγγενής του ανθρώπινου αντιληπτικού συστήματος και χρήζει ανάλογης προσοχής στη διδασκαλία. Τα ευρήματα που προέκυψαν από έρευνες της Γνωσιακής Γλωσσολογίας εφαρμόστηκαν στη διδασκαλία μιας γλώσσας ως δεύτερης/ξένης και οδήγησαν στη δημιουργία ενός νέου κλάδου, της Εφαρμοσμένης Γνωσιακής Γλωσσολογίας.
Η Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Γλωσσολογία υποστηρίζει ότι η διδασκαλία των μεταφορών, των μετωνυμιών και των ιδιωτισμών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εκμάθηση μιας δεύτερης/ξένης γλώσσας. Εστιάζοντας στην ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα παρατηρήθηκε, μετά από μία σύντομη έρευνα σε υπάρχοντα εγχειρίδια, ότι ο μη κυριολεκτικός λόγος παραλείπεται από αυτά. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αναφοράς των γλωσσών, ο μη κυριολεκτικός λόγος αποτελεί γλωσσική δεξιότητα προς κατάκτηση στα γλωσσικά επίπεδα από το Β1 έως και το Γ2.
Η έλλειψη διδακτικού υλικού για τη διδασκαλία του μη κυριολεκτικού λόγου της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσα αποτέλεσε αφετηρία για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενδεικτικού υλικού που να εστιάζει στην εκμάθηση του μη κυριολεκτικού λόγου. Το υλικό που σχεδιάστηκε αφορά τα επίπεδα ελληνομάθειας από το Α2 έως και το Γ2 και απευθύνεται σε ενήλικες μαθητές και μαθήτριες της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Το παρόν διδακτικό υλικό περιλαμβάνει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς και ενδεικτικές δραστηριότητες και λειτουργεί ως πρόσθετο διδακτικό υλικό για την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
μη κυριολεκτικός λόγος, δεύτερη/ξένη γλώσσα, Γνωσιακή Γλωσσολογία, Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Γλωσσολογία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
317
Αριθμός σελίδων:
220
Σκουρμαλλά_διπλωματικη ΕΚΠΑ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο