Συλλογή και Επεξεργασία Στοιχείων με Ερωτηματολόγιο για την Αποτίμηση των Γνώσεων που έχουν οι Έλληνες Ιατροί για τον Χρόνιο Πόνο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2896308 197 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αλγολογία: Αντιμετώπιση του πόνου, διάγνωση και θεραπεία. Φαρμακευτικές, παρεμβατικές και άλλες τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-03
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κατρακάζου Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανασία Τσαρουχά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Ιωάννα Σιαφάκα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κασσιανή Θεοδωράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συλλογή και Επεξεργασία Στοιχείων με Ερωτηματολόγιο για την Αποτίμηση των Γνώσεων που έχουν οι Έλληνες Ιατροί για τον Χρόνιο Πόνο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συλλογή και Επεξεργασία Στοιχείων με Ερωτηματολόγιο για την Αποτίμηση των Γνώσεων που έχουν οι Έλληνες Ιατροί για τον Χρόνιο Πόνο
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο χρόνιος πόνος είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα που χρήζει ολοκληρωμένης φροντίδας. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, το 20-50% των ασθενών που φτάνουν σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές υγείας σχετίζεται με χρόνιο πόνο.
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση της πιθανής συσχέτισης των γνώσεων και των πεποιθήσεων των νοσοκομειακών ιατρών για το χρόνιο πόνο με τις πρακτικές διαχείρησής του.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Πρόκειται για μία συγχρονική μελέτη παρατήρησης στην οποία συμμετείχαν ιατροί διαφόρων βαθμίδων και ειδικοτήτων, έξι διαφορετικών Γενικών Νοσοκομείων της Ελλάδας (Γ.Ν. Λαμίας, Γ.Ν. Άμφισσας, Γ.Ν. Θήβας, Γ.Ν. Λειβαδιάς, Γ.Ν. Χαλκίδας και Γ.Ν. Καλαμάτας). Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης που περιελάμβανε τα δημογραφικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά τους. Στο ερωτηματολόγιο γινόταν καταγραφή της συχνότητας της επαγγελματικής τους ενασχόλησης με ασθενείς με χρόνιο πόνο και του είδους της προηγηθείσας εκπαίδευσής τους στην αλγολογία προκειμένου να εκτιμήσουν και να θεραπεύσουν τους εν λόγω ασθενείς. Επιπρόσθετα, εκτιμήθηκαν οι απόψεις των ιατρών σχετικά με το χρόνιο πόνο τόσο όσον αφορά τη διάρκεια και τα χαρακτηριστικά του όσο και τη στάση του επαγγελματία υγείας ως προς την αντιμετώπιση του σε ατομικό και διεπιστημονικό επίπεδο. Τα τεστ συσχέτισης που χρησιμοποιήθηκαν για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων είναι το Pearson’s χ2 test και το Fisher's exact test.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συνολικά, 259 ιατροί συμμετείχαν στην ανάλυση (56% άνδρες και 44% γυναίκες). Το 44,1% των συμμετεχόντων αντιμετώπιζε συχνά/ πολύ συχνά ασθενείς πάσχοντες από χρόνιο πόνο και το 73,2% αντιμετώπιζε συχνότερα γυναίκες με χρόνιο πόνο. Περίπου το 79% των συμμετεχόντων γνώριζε τι είναι ο χρόνιος πόνος ενώ το 39% των ιατρών γνώριζε τα είδη του χρόνιου πόνου. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων χορηγούσε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) σε ασθενείς πάσχοντες από χρόνιο πόνο, σε ποσοστό 48,0% χορηγούσε μη οπιοειδή και το 46,2% των συμμετεχόντων χορηγούσε συχνά/πολύ συχνά περισσότερα του ενός φαρμάκου για τους ασθενείς με χρόνιο πόνο. Μόνο το 31,0% των συμμετεχόντων ακολουθούσε κάποιο συγκεκριμένο φαρμακευτικό πρωτόκολλο προτεινόμενο από τον διεθνή οργανισμό υγείας (ΠΟΥ) στην συνταγογράφηση αναλγητικών φαρμάκων. Τέλος, στην πολυπαραγοντική ανάλυση των δεδομένων της μελέτης τα ποσοστά χορήγησης τόσο των ΜΣΑΦ όσο και των μη οπιοειδών αναλγητικών δεν συσχετίστηκαν στατιστικά σημαντικά με τα εργασιακά και εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων ούτε και με τις γνώσεις και τις πεποιθήσεις τους για το χρόνιο πόνο. Αντιθέτως, τα ποσοστά χορήγησης των οπιοειδών συσχετίστηκαν στατιστικά σημαντικά με τις γνώσεις των συμμετεχόντων για το χρόνιο πόνο. Τέλος, τα ποσοστά χορήγησης αντιεπιληπτικών σε ασθενείς με χρόνιο πόνο διέφεραν στατιστικά σημαντικά αναλόγως της ειδικότητας των ιατρών, της συχνότητας αντιμετώπισης των εν λόγω ασθενών, των γνώσεων και των εκπαιδευτικών χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Στην ομάδα των νοσοκομειακών ιατρών που εξετάστηκε βρέθηκε ότι παρότι οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν συχνά ασθενείς με χρόνιο πόνο και έχουν καλό στόχο ως προς τη διαχείριση του πόνου η έλλειψη εκπαίδευσης στη διαχείριση των εν λόγω ασθενών περιορίζει την ολοκληρωτική και αποτελεσματική φροντίδα τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Χρόνιος, Πόνος, Ερωτηματολόγιο, Ελλάδα, Γνώσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
99
Αριθμός σελίδων:
81
Katrakazou Aikaterini Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο