Επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των παιδιών

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2917017 192 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-06-21
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κωνσταντοπούλου Σοφία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αλεξάνδρα Σολδάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρυσάνθη Τζουμάκα-Μπακούλα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αλέξανδρος Παπαγιάννης, Καθηγητής, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών, ΕΜΠ
Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Διευθυντής Ερευνών, Δημόκριτος
Αναστασία Γαρούφη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σουλτάνα Σιαχανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των παιδιών
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των παιδιών
Περίληψη:
Εισαγωγή/σκοπός: Η παρούσα εργασία αφορά έρευνα που διενεργήθηκε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, στον Τομέα Υγείας Παιδιού. Ειδικότερα, εξετάζει την έκθεση παιδιών δημοτικού κατά την περίοδο 2014-2017 στα βαρέα μέταλλα. Η μελέτη στοχεύει να συσχετίσει την απόδοση στο σχολείο με την έκθεση σε βαρέα μέταλλα σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
Υλικό και μέθοδος: Συγκεντρώθηκαν δείγματα τριχών κεφαλής για τον προσδιορισμό 5 βαρέων μετάλλων [μόλυβδος (Pb), νικέλιο (Ni), υδράργυρος (Hg), αρσενικό (As) και κάδμιο (Cd)] σε 118 παιδιά ηλικίας από 6-12 ετών. Επελέγησαν 11 σχολικά συγκροτήματα βάσει μιας κατάταξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Η ταξινόμηση αυτή χωρίζει τις περιοχές της Αττικής σε αστικές, ημιαστικές και περιαστικές περιοχές και αντιστοιχεί στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε διάφορους ρύπους, για την καταμέτρηση των οποίων το Υπουργείο έχει εγκαταστήσει σταθμούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πιο συγκεκριμένα, η κατηγοριοποίηση αυτή των περιοχών έχει ως εξής: α) Αστικές Κυκλοφορίας, β) Αστικές Υποβάθρου, γ) Περιαστικές Βιομηχανικές, δ) Περιαστικές και ε) Περιαστικές Υποβάθρου. Στα 11 σχολικά συγκροτήματα των παραπάνω ζωνών παράλληλα με την διενέργεια λήψης τριχών κεφαλής, πραγματοποιήθηκαν ενδεικτικές δειγματοληψίες αιωρούμενης σωματιδιακής ρύπανσης και συγκεντρώθηκαν ερωτηματολόγια με τη συλλογή στοιχείων σχετικά με το φύλο, τα αναπνευστικά συμπτώματα, τις διαγνωσμένες αλλεργίες, τη διατροφή, τις περιοχές μετάβασης του παιδιού για τις καθημερινές του δραστηριότητες, την καπνιστική συνήθεια των γονέων και τη σχολική απόδοση και συμπεριφορά του μαθητή.
Αποτελέσματα: Οι πιο επιβαρυμένες περιοχές/ζώνες διαπιστώνεται ότι είναι οι ζώνες Αστικού Υποβάθρου, Αστικής Κυκλοφορίας και Περιαστικού. Σημειώνονται υψηλά ποσοστά υπέρβασης (34%-74,5%) των Οριακών Τιμών Έκθεσης στο νικέλιο (Ni), στο μόλυβδο (Pb) και στον υδράργυρο (Hg) και στα δύο φύλα των παιδιών με ειδική επίδραση στα παιδιά με ΔΕΠΥ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ατμοσφαιρική ρύπανση, Τοξικοί χημικοί ρύποι, Βαρέα μέταλλα, Ρύποι και έκθεση στα παιδιά, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
8
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
451
Αριθμός σελίδων:
413
Konstantopoulou Sofia PhD.pdf.pdf (12 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο