Καταγραφή και ανάλυση επιθετικών συνεργασιών δύο παικτών της 27ης και 28ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Euroleague περιόδου 2019-20.

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2918969 76 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-10
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μήτσιαλος Αλέξανδρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπολάτογλου Θ., Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καταγραφή και ανάλυση επιθετικών συνεργασιών δύο παικτών της 27ης και 28ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Euroleague περιόδου 2019-20.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καταγραφή και ανάλυση επιθετικών συνεργασιών δύο παικτών της 27ης και 28ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Euroleague περιόδου 2019-20.
Περίληψη:
Στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης για να μπορέσει μια ομάδα να πετύχει ένα καλάθι ή μια μεγάλη επιτυχία σαν ομάδα χρειάζονται κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες μέσα στο γήπεδο. Οι ενέργειες αυτές χαρακτηρίζονται ως συνεργασίες δύο παικτών, μέσα από τις οποίες δημιουργούνται ευνοϊκότερες συνθήκες για τους παίκτες εντός του γηπέδου ώστε να πετύχουν κάποιο καλάθι. Με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι όποια επιθετική ενέργεια και αν κάνουμε στο γήπεδο έχει ως σκοπό ένα σουτ.
Σκοπός της πτυχιακής μου εργασίας ήταν η καταγραφή και η ανάλυση των επιθετικών συνεργασιών δύο παικτών, της αποτελεσματικότητας τους με βάση την ευστοχία και την περιοχή εκτέλεσης της προσπάθειας καθώς επίσης και τα λάθη που προέρχονται από αυτές.
Μέσα από την σημειογραφική ανάλυση, παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν 18 παιχνίδια του πρωταθλήματος Euroleague Ανδρών κατά την αγωνιστική περίοδο 2019-2020. Πιο συγκεκριμένα οι αγωνιστικές που παρακολουθήθηκαν ήταν η 27η και 28η. Το δείγμα αποτελούν 18 ομάδες και η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε κάνοντας χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS 25.0. Επιπλέον χρησιμοποιήθηκε πρωτόκολλο και μοντέλο καταγραφής των δεδομένων μετά από την κωδικοποίησή τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πιο συχνή συνεργασία δύο παικτών είναι το Middle PnR με ποσοστό 37%. Η δεύτερη πιο συχνή συνεργασία δύο παικτών είναι το Side PnR με ποσοστό 25%, ενώ η λιγότερο χρησιμοποιούμενη συνεργασία είναι το Give n go με ποσοστό 2%. Στις συνεργασίες Middle PnR, Side PnR και Hand off ο εκτελεστής της τελικής προσπάθειας της κάθε κατοχής ήταν τις περισσότερες φορές ο Handler με ποσοστό 47%, 45% και 61% αντίστοιχα. Η αμέσως επόμενη επιλογή στο Middle PnR και στο Hand off ήταν η πάσα σε τρίτο παίκτη (Pass) με ποσοστά 18% και 14% αντίστοιχα. Ενώ στο Side PnR η αμέσως επόμενη επιλογή ήταν ο Roller με ποσοστό 18%. Όσον αφορά τις περιοχές εκτέλεσης της τελικής προσπάθειας σε σχέση με τη συχνότητα των σουτ παρατηρούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των σουτ έγινε μέσα στη ρακέτα με ποσοστό εκτέλεσης 47%. Αμέσως μετά ακολουθεί το τρίποντο με 39% και το δίποντο με 14%. Όσον αφορά την κατάληξη της προσπάθειας παρατηρούμε ότι το 61% τον συνολικών προσπαθειών που καταγράφηκαν ήταν εύστοχα και το 39% άστοχα. Η συνεργασία δύο παικτών με το μεγαλύτερο ποσοστό ευστοχίας ήταν το Backdoor με ποσοστό 80% και ακολουθεί το Cut με ποσοστό ευστοχίας 77,90%. Επιπροσθέτως παρατηρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στην ευστοχία και την αστοχία στις συνεργασίες Middle PnR, Side PnR, Hand off και Drive and kick. Όσον αφορά τις περιοχές εκτέλεσης της προσπάθειας σε σχέση με την ευστοχία των σουτ, παρατηρήθηκε ότι μέσα στην ρακέτα είχαμε ποσοστά ευστοχίας και αστοχίας 74% και 26% αντίστοιχα. Στα δίποντα είχαμε 49,7% ευστοχία και 50,3% αστοχία ενώ στο τρίποντο είχαμε 47,2% ευστοχία και 52,8% αστοχία. Όσον αφορά τα λάθη παρατηρήθηκε ότι τα περισσότερα λάθη πραγματοποιήθηκαν στην συνεργασία Middle PnR. Επίσης τα περισσότερα λάθη έγιναν στο τρίποντο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
καλαθοσφαίριση, Naismith, Middle PnR, Side PnR, Hand Off, περιοχές, ευστοχία, λάθη
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
9
Αριθμός σελίδων:
49
μητσιαλος.pdf (942 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο