Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και ΑθλητισμούΒιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-05
Συγγραφέας:
ΚΕΧΡΑΝΙΑ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κουτσούκη Δ., Καθηγήτρια, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Ασωνίτου Α., Μέλος ΕΔΙΠ, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Η επίδραση ενός παρεμβατικού προγράμματος προπόνησης στις επιδόσεις ενήλικων ατόμων στο φάσμα του αυτισμού»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Η επίδραση ενός παρεμβατικού προγράμματος προπόνησης στις επιδόσεις ενήλικων ατόμων στο φάσμα του αυτισμού»
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν ο έλεγχος και η βελτίωση του χρόνου αντίδρασης ενήλικων ατόμων, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, μέσω ενός παρεμβατικού προγράμματος κινητικών δραστηριοτήτων βασισμένων σε οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα ειδικά σχεδιασμένο για την ανάπτυξη αυτής της παραμέτρου.
Το πρόγραμμα περιείχε ασκήσεις με οπτικό ερέθισμα και ασκήσεις με ακουστικό ερέθισμα, καθώς και προθέρμανση και αποθεραπεία συνολικού χρόνου 45΄ με τρεις προπονητικές μονάδες εβδομαδιαία, για τέσσερις μήνες. Στην έρευνα συμμετείχαν 12 ενήλικες, όλοι άντρες, ηλικίας 20-30 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, την πειραματική ομάδα, αποτελούμενη από 6 άτομα, που ακλούθησαν παρεμβατικό πρόγραμμα προπόνησης και την ομάδα έλεγχου, αποτελούμενη και εκείνη από ίσο αριθμό ατόμων που δεν ακολούθησε κανένα πρόγραμμα. Όλες οι προπονητικές μονάδες έλαβαν χώρα στο προαύλιο και το γυμναστήριο του Κέντρου Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) «Ορίζοντες». Για την αξιολόγηση του χρόνου αντίδρασης των ατόμων εφαρμόστηκαν οι εξής δοκιμασίες: «What is your reaction speed to sound?» και «RED LIGHT - GREEN LIGHT Reaction Time Test» αντίστοιχα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το παρεμβατικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, που έγιναν μετά το πέρας του τετράμηνου προγράμματος παρέμβασης, ο χρόνος αντίδρασης στο σύνολό του δεν παρουσίασε αξιοσημείωτη βελτίωση στους εκπαιδευόμενους, που συμμετείχαν. Αναλυτικότερα, ο χρόνος αντίδρασης μετά από οπτικό ερέθισμα δεν βελτιώθηκε στους περισσότερους των εκπαιδευόμενων, ενώ βελτίωση παρατηρήθηκε στους περισσότερους από τους συμμετέχοντες όσον αφορά στο ακουστικό ερέθισμα. Το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώθηκαν όλες οι ερευνητικές υποθέσεις, μπορεί να οφείλεται στους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται ο χρόνος αντίδρασης αλλά και στα γενικότερα χαρακτηριστικά του αυτισμού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
αυτισμός, χρόνος αντίδρασης, ακουστικό ερέθισμα, οπτικό ερέθισμα, πρόγραμμα παρέμβασης
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
34