Debris flow: analysis and simulation

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2938394 141 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-10
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΚΩΤΣΙ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Dr. Maria Stavropoulou
Assoc. Professor, Soil and Rock Mechanic
Faculty of Geology and Geoenvironment
Dept. Dynamic Tectonic & Applied Geology
+30 210 727 4778
+30 693758 5109
Πρωτότυπος Τίτλος:
Debris flow: analysis and simulation
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ροές κορημάτων: ανάλυση και προσομοίωση
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία αποτελεί την πτυχιακή εργασία μου και εξετάζει τις ροές κορημάτων, την προσομοίωσή τους, καθώς και την εκτίμηση επικινδυνότητας. Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Δρ. Σταυροπούλου στο Τμήμα Δυναμικής και Τεχνικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ενώ υπάρχουν πολλές έρευνες και εργασίες σχετικά με τις υπόλοιπες εδαφικές κινήσεις, λίγες απο αυτές ασχολούνται με το θέμα των ροών κορημάτων. Αυτό το γεγονός ήταν έναυσμα για την επιλογή αυτού του θέματος, της ανάλυσης και προσομοίωσης των ροών κορημάτων.
Ο κύριος στόχος αυτής της έρευνας ειναι η κατανόηση των ροών κορημάτων, του τρόπου λειτουργίας, κινηματικά και δυναμικά, δυνητικός κίνδυνος που μπορει να έχουν σε ανθρώπινες ζωές, ιδιοκτησία και κατασκευές, καθώς και προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στο περιβάλλον. Ο τελικός σκοπός έιναι η εκτίμηση ζημιών και πρόταση και στρατηγικές διαχείρισης μετριασμού.
Η μεθοδολογία που ακολουθείται για να επιτυχθεί αυτό γίνεται με τη χρήση μοντέρνων λογισμικών και εργαλίων προσομοίωσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται χρήση του RAMMS::DEBRIS FLOW, ένα πρόγραμμα που μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα σχετικά με την απόσταση, ταχύτητα ροής, ύψος ροής και πίεση πρόσκρουσης. Τέτοιες εφαρμογές πραγματοποιούνται παγκοσμίως απο γεωτεχνικούς μηχανικούς και επιστήμονες, για τη συμβούλη προβλημάτων όχι μόνο για ροές κορημάτων, αλλά και χιονοστοιβάδες, ροές ολίσθησης και κατολισθήσεις.
Με τη χρήση του προαναφερθέντος προγράμματος και εργαλίου προσομοίωσης, σε συνδιασμό με δεδομένα και αναφορές προηγούμενων ερευνών σχετικά με αυτό το πεδίο έρευνας, μπορούμε να κατανοήσουμε τι είναι οι ροές κορημάτων και πως δρούν σχετικα με τα φυσικά και μηχανικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και τη συμπεριφορά και επιπτώσεις τους.
Το αποτέλεσμα όχι μόνο αυτής της έρευνας, άλλα και άλλων ομοίων ερευνών είναι η αντίληψη των αιτιών που προκαλόυν ροές κορημάτων και εκτίμηση πιθανής ζημίας που προκαλεί αυτό το φαινόμενο, μέσω μιας διαδικασίας εύρεσης κινδύνου, εκτίμησης ρίσκων που παρουσιάζονται απο αυτές τις ζημιές και η εύρεση επαρκών μέτρων και προτάσεων αποτροπής καταστρογής, ο έλεγχος και η μείωση πιθανών καταστροφικών συνεπειών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ευστάθεια πρανών, Ροές Κορημάτων, Ανάλυση, Προσομοίωση, Στρατηγικές διαχείρισης
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
16
Αριθμός σελίδων:
44
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

kotsithesis.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.