ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΥΚΑΝΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2938549 87 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-12
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΔΗΜΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Σταυροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια , Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος , Τομέας Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΥΚΑΝΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΥΚΑΝΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται η εκτέλεση γεωτεχνικής έρευνας για την ‘’ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΥΚΑΝΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ’’, στον οικισμό Καυκανιά.
Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι ο προσδιορισμός των γεωτεχνικών συνθηκών στην θέση της κατολίσθησης με την εκτέλεση (-3-) δειγματοληπτικών περιστροφικών γεωτρήσεων και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που περιλαμβάνει στρωματογραφία, στάθμη υπογείων υδάτων, ελέγχους ευστάθειας και προτάσεις αποκατάστασης κατολίσθησης.
Επίσης παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της γεωτεχνικής έρευνας που εκτελέσθηκε για την αποκατάσταση της κατολίσθησης στην είσοδο του οικισμού Καυκανιάς, δηλαδή η τομή του υπεδάφους των γεωτρήσεων, τα αποτελέσματα των επιτόπου και εργαστηριακών δοκιμών, οι έλεγχοι ευστάθειας καθώς και τα προτεινόμενα μέτρα αποκατάστασης της κατολίσθησης.
Για τον καθορισμό των γεωτεχνικών συνθηκών της περιοχής μελέτης πραγματοποιήθηκαν 3 περιστροφικές δειγματοληπτικές γεωτρήσεις με σήμανση Γ1, Γ2 και Γ3 βάθους 14.90m , 18.90m και 16.00m , αντίστοιχα.
Αναλυτικότερα στα κεφάλαια που ακολουθούν αναλύονται τα παρακάτω θέματα:
Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρονται γενικά και ενημερωτικά στοιχεία περί κατολισθήσεων (τύπους κατολισθήσεων, αίτια του φαινομένου καθώς και κάποια πιθανά μέτρα αντιμετώπισής τους).
Στο δεύτερο κεφάλαιο δίνονται γενικά στοιχεία για την υπό μελέτη περιοχή που περιλαμβάνουν τη γεωμορφολογία, τη γεωλογία και στρωματογραφία της περιοχής, στοιχεία γύρω από τη σεισμικότητα της και την τεκτονική της περιοχής καθώς επίσης και τα υδρογεωλογικά, υδρολογικά και μετεωρολογικά στοιχεία.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις γεωτεχνικές διερευνήσεις που σκοπό έχουν την αποσαφήνιση των ιδιοτήτων των γεωλογικών σχηματισμών καθώς και τον μηχανισμό αστοχίας τους, τον καθορισμό της επιφάνειας ολίσθησης και με ιδιαίτερη προσοχή στο υπόγειο νερό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ευστάθεια της εν λόγω περιοχής. Αναλύονται επίσης και τα βάθη των 3 γεωτρήσεων που έλαβαν χώρα και οι περαιτέρω εργαστηριακές δοκιμές των δειγμάτων.
Στο τέταρτο κεφάλαιο σύμφωνα με τη τομή των γεωτρήσεων και των επιτόπου εργαστηριακών δοκιμών αναγράφονται αναλυτικά οι γεωτεχνικές στρώσεις. Πραγματοποιείται και ο έλεγχος της ευστάθειας με τη χρήση του προγράμματος SLIDE όπου εξετάσθηκαν οι διάφοροι κύκλοι ολίσθησης και προσδιορίστηκε ο κύκλος με τον ελάχιστο συντελεστή ασφαλείας. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα έγινε γνωστή η αιτία της εκ δηλωθείσας αστοχίας.
Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για τα πιθανά μέτρα προστασίας στηριζόμενοι στα αποτελέσματα των ελέγχων ευστάθειας.
Στο τέλος της εργασίας παρατίθεται το παράρτημα με τα αποτελέσματα ελέγχων ευστάθειας με τη χρήση του προγράμματος SLIDE.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
κατολίσθηση, γεωτεχνικές διερευνήσεις, επιφάνεια ολίσθησης, μηχανισμό αστοχίας , έλεγχος ευστάθειας
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
12
Αριθμός σελίδων:
53
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Πτυχιακή Εργασία_ΔΗΜΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ_.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.