Μελέτη των μελλοντικών μεταβολών της ξηρασίας στη Μεσόγειο υπό διαφορετικά σενάρια κλιματικής αλλαγής

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2938799 120 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-16
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Χατζάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη των μελλοντικών μεταβολών της ξηρασίας στη Μεσόγειο υπό διαφορετικά σενάρια κλιματικής αλλαγής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη των μελλοντικών μεταβολών της ξηρασίας στη Μεσόγειο υπό διαφορετικά σενάρια κλιματικής αλλαγής
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία ασχολείται με τις μεταβολές της ξηρασίας και της βροχόπτωσης σε επιλεγμένες περιοχές της Μεσογείου για τη χρονική περίοδο από το 1971 έως τα τέλη του αιώνα υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής. Η υδρο-γεωμορφολογία της Μεσογείου, την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στις κλιματικές μεταβολές, ενώ οι μελλοντικές προβολές από διαφορετικά κλιματικά μοντέλα συγκλίνουν στην αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των γεγονότων ξηρασίας.
Η ξηρασία αποτελεί ένα φαινόμενο που ενδέχεται να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή με άγνωστη χρονική διάρκεια. Η εμφάνισή της εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες κλιματικούς, ανθρωπογενείς, ακόμα και γεωλογικούς και επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις περιοχές που πλήττει με κύρια επίπτωση την έλλειψη νερού για υδρευτικούς και αρδευτικούς σκοπούς.
Οι περιοχές μελέτης (σε Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο και Ιορδανία) που επιλέχθηκαν είναι περιοχές με εδάφη βεβαρυμμένα σε γεωγενές χρώμιο. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τρεις κλιματικές προσομοιώσεις του περιοχικού κλιματικού μοντέλου RCA4 SHMI για δύο μελλοντικά σενάρια κλιματικής (RCP4.5 και RCP8.5), τα οποία ήταν διαθέσιμα μέσω του EURO-CORDEX. Για τη μελέτη της ξηρασίας, εφαρμόστηκε ο δείκτης Standardized Precipitation Index SPI12, ο οποίος δίνει ενδείξεις για μειωμένη ροή στο υδρόρεμα και τη δεξαμενή αποθήκευσης.
Από τη σύγκριση των μελλοντικών περιόδων με το παρόν κλίμα και από τη μελέτη των τάσεων προκύπτει ότι η βροχόπτωση θα παρουσιάζει στατιστικά σημαντική μείωση, ενώ αναμένονται ακραίες και εκτεταμένες ξηρασίες που σηματοδοτούν μειώσεις στα υπόγεια ύδατα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Μεσόγειος, Κλιματική Αλλαγή, Κλιματικά Μοντέλα, Βροχόπτωση, Δείκτης Ξηρασίας
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
26
Αριθμός σελίδων:
62
Γιαννοπούλου_πτυχιακή_εργασία.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο