Xωρική κατανομή των σπηλαίων της Κρήτης

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2938829 112 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-16
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Λιβανός Φώτιος
Αντωνίου Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σκυλοδήμου Χαρίκλεια Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.)
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Xωρική κατανομή των σπηλαίων της Κρήτης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Xωρική κατανομή των σπηλαίων της Κρήτης
Περίληψη:
Η Κρήτη έχει έκταση 8.303 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το μήκος της φτάνει τα 260 χλμ ενώ το πλάτος του κυμαίνεται από 60 έως 12 χλμ. ,οι ακτές της είναι πολυσχιδείς και το συνολικό τους μήκος τους είναι μεγαλύτερο από 1.000 χλμ.
Η Κρήτη βρίσκεται στο εξωτερικό τμήμα του ελληνικού τόξου, στη ζώνη υποβύθισης της Ευρασιατικής-Αφρικανικής πλάκας. Η τοπογραφία της Κρήτης, εξαιτίας της θέσης της στο γεωτεκτονικό καθεστώς του Αιγαίου, χαρακτηρίζεται κυρίως από ένα ορεινό ανάγλυφο, το οποίο υποδηλώνει πρόσφατη και γρήγορη ανύψωση. Το ορεινό ανάγλυφο περιλαμβάνει υψηλούς ορεινούς όγκους όπως τα Λευκά Όρη στα δυτικά τμήμα της, στο κεντρικό τμήμα τον Ψηλορείτη και τη Δίκτη, ενώ στα ανατολικά εκτείνονται τα Όρη της Σητείας. Τα υψηλά όρη πλαισιώνουν χαμηλότεροι ορεινοί όγκοι.
Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης έγινε η συλλογή των σπηλαίων της νήσου Κρήτης. Η συλλογή των σπηλαίων αυτών έγινε από καταγραφές των σπηλαιολογικών εταιριών, από ταξιδιωτικούς ιστότοπους και από σπηλαιολογικές εργασίες. Δημιουργήθηκε βάση δεδομένων στην οποία ενσωματώθηκαν πληροφορίες που αφορούν τη γεωγραφική θέση του κάθε σπηλαίου, την περιφερειακή του ενότητα, η προσβασιμότητά του, το υψόμετρο του, το μήκος του και το βάθος του. Η βάση δεδομένων εισήχθη σε ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών και το λογισμικό το οποίο χρησιμοποιήθηκε είναι το Arc GIS 10.3 Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας αναλύθηκε η χωρική κατανομή των σπηλαίων στην Κρήτη ανά περιφερειακή ενότητα και μελετήθηκε η πυκνότητά τους ανά 100 τετρ. χλμ. Επίσης διερευνήθηκε η κατανομή των σπηλαίων σε σχέση με το υψόμετρό τους. Η επιλογή της μελέτης των συγκεκριμένων σπηλαιολογικών στοιχείων βασίστηκε στο γεγονός ότι περιέχουν ολοκληρωμένες πληροφορίες.
Τα συμπεράσματα της παρούσας μελέτης είναι:
• Συνολικός αριθμός των σπηλαίων που καταγράφηκαν στη βάση δεδομένων είναι 170. Η χωρική κατανομή των σπηλαίων που μελετήθηκαν στην Κρήτη παρουσιάζονται με πίνακες.Τα αποτελέσματα της στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων της κατανομής των σπηλαίων ανά περιφερειακή ενότητα είναι 32% των Χανίων, 30% Ηράκλειου 20% Λασιθίου και 18% της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου.
• Η στατιστική ανάλυση των υψομέτρων έδειξε πως τα περισσότερα σπήλαια εμφανίζονται σε υψόμετρο μικρότερο των 100 μέτρων. Το πλήθος των σπηλαίων μικραίνει όσο αυξάνει το υψόμετρο. Γενικότερα η πλειοψηφία των σπηλαίων αναπτύσσεται σε υψόμετρο μικρότερο των 700 μέτρων. Το μικρότερο πλήθος σπηλαίων παρατηρείται σε υψόμετρα μεγαλύτερα από 900 μέτρα.
• Η πυκνότητα των σπηλαίων στα Χανιά είναι ίση με 2,3 σπήλαια ανά 100 τετρ. χλμ., στο Ηράκλειο και στο Λασίθι είναι 1,9 σπήλαια ανά 100 τετρ. και στο Ρέθυμνο 2 σπήλαια ανά 100 τετρ.
• Τα περισσότερα σπήλαια βρίσκονται μέσα σε Ιουρασικούς ασβεστόλιθους με κατά ποσοστό 51%, μέσα στους ασβεστόλιθους και δολομίτες με ποσοστό 15%, στους φιλλίτες με 4% και μάργες, ψαμμίτες, άργιλοι στο 13%.
• Από το σύνολο των σπηλαίων φαίνεται ότι 11 σπήλαι είναι κοντά σε ρήγματα, ειδικότερα ένα σπήλαιο κοντά σε επωθηση, 8 σπήλαια σε κανονικό ρηγμα και 2 σε πιθανό
• Οι κατόψεις των σπηλαίων της ανατολικής Κρήτης έχουν την ίδια διέυθυνση με τα ανατολικά ρήγματα και αυτές της Δυτικής ίδια με τα δυτικά. Το συμπέρασμα των παραπάνω στοιχείων είναι ότι τα εκάστοτε ρήγματα έχουν επηρεάσει τα σπήλαια και τη μορφολογία τους. Αυτό μας δείχνει πως όταν ενεργοποιήθηκαν τα ρήγματα τότε έγινε και η έναρξη της δημιουργίας των σπηλαίων. Η ηλικία των δυτικών σπηλαίων εκ των οποίων αναλύσαμε τις κατόψεις είναι Ανώτερο Μειόκαινο-Κατώτερο Πλειόκαινο ενώ αντίστοιχα των ανατολικών Πλειοκαίνου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
χωρική κατανομή σπηλαίων Κρήτης, γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, ρήγματα, κατόψεις, διευθύνσεις, συμπεράσματα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
18
Αριθμός σελίδων:
105
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Xωρική κατανομή των σπηλαίων της Κρήτη.pdf
7 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.