Διαχείριση και Οπτικοποίηση Μεγάλων Δεδομένων για τα Κρούσματα COVID-19 στην Ελλάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2948256 364 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση Δεδομένων, Πληροφορίας και Γνώσης
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-12
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σέρβος Στυλιανός
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Ρούσσου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ
Αλέξανδρος Ντούλας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση και Οπτικοποίηση Μεγάλων Δεδομένων για τα Κρούσματα COVID-19 στην Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείριση και Οπτικοποίηση Μεγάλων Δεδομένων για τα Κρούσματα COVID-19 στην Ελλάδα
Περίληψη:
Η λοίμωξη COVID-19, υπεύθυνος για την οποία είναι ο πρωτοεμφανιζόμενος κορονοϊός SARS- CoV2, εμφανίστηκε στην Κίνα κατά το τέλος του 2019 και έκτοτε έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization- W.H.O.). Οι σύγχρονες εφαρμογές της πληροφορικής και ειδικότερα ο κλάδος των μεγάλων δεδομένων συνεισφέρουν σημαντικά στη διαχείριση των πληροφοριών σχετικά με τα περιστατικά λοίμωξης από τη νόσο, όπως αυτά καταγράφονται από τις δομές δημόσιας υγείας αλλά και ιδιωτικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.
Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας έχει πραγματοποιηθεί η συλλογή μεγάλων δεδομένων για την COVID-19 σε περιοχές της Ελλάδας για το χρονικό διάστημα από 01/01/2020 έως και 27/05/2021, μέσα από ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστοχώρους, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εξαγωγή πληροφοριών για τα κρούσματα COVID-19 στην Ελλάδα (με βάση την ημερομηνία, την τοποθεσία και τον αριθμό των κρουσμάτων). Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν διαδραστικές οπτικοποιήσεις για να παρουσιαστούν τα παραπάνω δεδομένα με τρόπο όσο γίνεται πιο κατανοητό στο ευρύ κοινό.
Για την υλοποίηση της εργασίας χρησιμοποιήθηκαν η γλώσσα προγραμματισμού Python και το εργαλείο προγραμματισμού Jupyter Notebook. Συνολικά, συλλέχθηκαν 284.688 ιστοσελίδες από ιστοχώρους όπως οι in.gr, tovima.gr, tanea.gr και protothema.gr. Στη διαδραστική οπτικοποίηση των δεδομένων δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να φιλτράρουν τα δεδομένα σύμφωνα με διάφορα κριτήρια καθώς και να συγκρίνουν ακόμα και γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας ως προς τον αριθμό κρουσμάτων από τη λοίμωξη COVID-19.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
μεγάλα δεδομένα, οπτικοποίηση δεδομένων, web crawling, αποθήκευση περιεχομένων σελίδων, εξαγωγή πληροφοριών, γλώσσα Python, COVID-19
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
21
Αριθμός σελίδων:
71
Στυλιανός Σέρβος- Διαχείριση και Οπτικοποίηση Μεγάλων Δεδομένων Τελικό.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο