Οι ΤΠΕ και η εξ αποστάσεως μέθοδοι στις παραμεθόριες περιοχές: η περίπτωση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2958551 98 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-27
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Αλασώνα Νίκη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
κα Βουδούρη Αγγελική, καθηγήτρια ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ
κ. Αναστασιάδης Παναγιώτης, καθηγητής ΠΤΔΕ Κρήτης
κ. Μπαμπαλής Θωμάς, Αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ
κ. Δασκαλάκης Δημοσθένης, καθηγητής ΕΚΠΑ
κ. Αντωνίου Αλέξανδρος, αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ
κ. Γιαλαμάς Βασίλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ
κ. Κουτρομάνος Γεώργιος, Επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι ΤΠΕ και η εξ αποστάσεως μέθοδοι στις παραμεθόριες περιοχές: η περίπτωση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι ΤΠΕ και η εξ αποστάσεως μέθοδοι στις παραμεθόριες περιοχές: η περίπτωση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες
Περίληψη:
Το συνεχώς μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν τα σύγχρονα σχολεία έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον ρόλο του εκπαιδευτικού αλλά και στις μεθοδολογίες που εφαρμόζονται στη μάθηση.
Οι εξελίξεις παγκοσμίως σε συνδυασμό με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και τους περιορισμούς της τυπικής εκπαίδευσης δημιουργούν την ανάγκη για μια εκπαίδευση με πιο ευέλικτη μορφή που να ανταποκρίνεται σε όλα τα επίπεδα, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που ενσωματώνει διάφορα εργαλεία των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων των ΤΠΕ και της εξ αποστάσεως μεθοδολογίας σε Δημοτικά σχολεία στις παραμεθόριες περιοχές στους μαθητές με μαθησικές δυσκολίες. Η μεθοδολογία που ακουλουθήθηκε στην εργασία είναι τριγωνοποίηση με ποσοστική και ποιοτική έρευνα για την όσο το δυνατόν αξιοπιστία της έρευνας. Δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο σε 200 δασκάλους με τυχαία δειγματοληψία που υπηρετούσαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας και επίσης πραγματοποιήθηκαν δέκα συνεντεύξεις σε εκπαιδευτικούς που δίδασκαν σε δημοτικά σχολεία σε παραμεθόριες περιοχές με βολική δειγματοληψία. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση ήταν το λογισμικό spss 24 και το excel.
Τα αποτελέσματα έδειξαν τα εργαλεία των ΤΠΕ που βοηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι τα εκπαιδευτικά λογισμικά και τα Βίντεο καθώς και οι διαδραστικές εφαρμογές και τα παιχνίδια.

6
Για την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών θεωρήθηκε η χρήση των ΤΠΕ, τα Προγράμματα ψυχοπαιδαγωγικής ανάπτυξης, η χρήση έντονων χρωμάτων και εικόνων και τα Προγράμματα συναισθηματικής νοημοσύνης, θεωρώντας ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών.
Οι εκπαιδευτικοί αναφερόμενοι στον τρόπο που βοηθούν οι ΤΠΕ τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες τόνισαν την οπτικοακουστική προσέγγιση της διδασκαλίας με τη χρήση εικόνας και ήχου, την ευκαιρία για πολλαπλές επαναλήψεις και την παιγνιώδη μορφή στο γνωστικό αντικείμενο αλλά και στη δυνατότητα παρουσίασης της διδακτικής ύλης με διάφορους τρόπους.
Οι εφαρμογές των ΤΠΕ που βοηθούν τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες περιλάμβαναν τον διαδραστικό πίνακα, τα διάφορα είδη αλληλεπιδραστικών λογισμικών και τα Προγράμματα προσαρμοσμένα στις μαθησιακές δυσκολίες.
Επιπλέον, η εκπαίδευσή τους στις ΤΠΕ και τις μαθησιακές δυσκολίες δεν ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο παρόλο που είχαν επιμορφωθεί δείχνοντας ότι ίσως η επιμόρφωση πρέπει να είναι περισσότερο εξειδικευμένη ή/και με μεγαλύτερη διάρκεια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
ΤΠΕ, εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μαθησιακές δυσκολίες, Δημοτικό, παραμεθόριες περιοχές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
191
Αριθμός σελίδων:
266