Αναερόβια Ισχύς και Επίδραση της Ηλικίας σε Ποδοσφαιριστές Ημιεπαγγελματικής Ομάδας

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2962630 105 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-10-14
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΚΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΟΥΛΙΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μιχάλης Μητροτάσιος Λέκτορας Προπονησιολογίας Ποδοσφαίρισης Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αναερόβια Ισχύς και Επίδραση της Ηλικίας σε Ποδοσφαιριστές Ημιεπαγγελματικής Ομάδας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αναερόβια Ισχύς και Επίδραση της Ηλικίας σε Ποδοσφαιριστές Ημιεπαγγελματικής Ομάδας
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η συλλογή δεδομένων αναερόβιας ισχύος σε ομάδα ημι-επαγγελματικού επιπέδου και η ανάλυσή τους ώστε να παρατηρηθεί σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η συγκεκριμένη ημι-επαγγελματική ομάδα, καθώς και η διερεύνηση για το κατά πόσο η ηλικία επηρεάζει τα επίπεδα αναερόβιας ισχύος.
Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης έρευνας, διενεργήθηκε εργομετρικός έλεγχος όπου καταγράφηκαν και αναλύθηκαν παράγοντες αναερόβιας ικανότητας ημι-επαγγελματιών ποδοσφαιριστών όπου χωρίστηκαν σε δύο ηλικιακά γκρουπ. Το πρώτο γκρουπ (n=10) ηλικίας από 16 έως 22 ετών, ύψους 179.55 ± 1.33 cm και ποσοστό λίπους 8.93 ± 1.68 %, ενώ το δεύτερο γκρουπ (n=12) ηλικίας από 23 έως 35 ετών, ύψους 178.62 ± 1.21 cm και ποσοστό λίπους 9.37 ± 0.55 %. Οι μεταβλητές οι οποίες αναλύθηκαν ήταν Μέγιστη Ισχύς, η Μέγιστη Ισχύς ανά κιλό σωματικού βάρους, η Μέση Ισχύς, η Μέση Ισχύς ανά κιλό σωματικού βάρους, ο χρόνος έως την κορύφωση της ισχύος, η Μέγιστη Ταχύτητα, η Ισχύς στα 0-5 δευτερόλεπτα, η Ισχύς ανά κιλό σωματικού βάρους στα 0-5 δευτερόλεπτα, η Ισχύς στα 5-10 δευτερόλεπτα και η Ισχύς ανά κιλό σωματικού βάρους στα 5-10 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιήθηκε το Wingate Test των 30 δευτερολέπτων για να διερευνηθεί το επίπεδο της αναερόβιας ισχύος που βρισκόντουσαν οι ποδοσφαιριστες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά (p<0.05), στην μέγιστη ισχύ (p=0.035), στην μέση ισχύ (p=0.006), στην μέση ισχύ ανά κιλό σωματικού βάρους (p=0.018), στην ισχύ στα 0-5 δευτερόλεπτα (p=0.001) και στην ισχύ ανά κιλό σωματικού βάρους στα 0-5 δευτερόλεπτα (p=0.004).
Συμπερασματικά, μπορούμε να διακρίνουμε πως υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά σε αρκετές μεταβλητές μεταξύ των 2 γκρουπ με του μεγαλύτερους σε ηλικία να σημειώνουν υψηλότερες τιμές. Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, καταλήγουμε στο ότι η ηλικία επηρεάζει τις τιμές αναερόβιας ισχύος των ποδοσφαιριστών. Τέλος, σύμφωνα με την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που έγινε και τα αποτελέσματά μας, φαίνεται να υπάρχει διαφορά της συγκεκριμένης ημι-επαγγελματικής ομάδας στα επίπεδα αναερόβιας ισχύος, σε σχέση με επαγγελματικές και elite ομάδες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
αναερόβια ισχύς, επίδραση της ηλικίας, επαγγελματίες, ημι-επαγγελματίες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
23
Αριθμός σελίδων:
34
Τελική Πτυχιακή Κουλιούρης-Κουτής (01.10.2021).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο