Ανίχνευση εκδήλωσης διατροφικών διαταραχών σε αθλητές κολύμβησης υψηλού επιπέδου την περίοδο της καραντίνας

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3224714 78 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-13
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δούκα Αγγελική, ΕΕΠ, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανίχνευση εκδήλωσης διατροφικών διαταραχών σε αθλητές κολύμβησης υψηλού επιπέδου την περίοδο της καραντίνας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανίχνευση εκδήλωσης διατροφικών διαταραχών σε αθλητές κολύμβησης υψηλού επιπέδου την περίοδο της καραντίνας
Περίληψη:
Η κοινωνική απομάκρυνση και ο κατ’ οίκον περιορισμός που επιβλήθηκαν λόγω της
πανδημίας COVID-19 επέδρασε αρνητικά στην ψυχική ευεξία και τη
συναισθηματική κατάσταση του πληθυσμού και ειδικότερα των αθλητών/-τριών, με
το μεγαλύτερο ποσοστό να βιώνουν ψυχοκοινωνικές και συναισθηματικές
διαταραχές, οι οποίες συνδέονται μεταξύ άλλων με ανθυγιεινές συμπεριφορές
διατροφής. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η ανίχνευση εκδήλωσης Διατροφικών
Διαταραχών σε αθλητές / -τριες κολύμβησης υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια της
καραντίνας, με τη χρήση της Κλίμακας Διατροφικών Στάσεων (ΕΑΤ-26). Στην
έρευνα συμμετείχαν 24 κολυμβητές/-τριες υψηλού επιπέδου από σωματεία που
προπονούνται στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, απ’ τους οποίους 13 ήταν κολυμβητές,
ηλικίας 14-20 ετών και 11 κολυμβήτριες, ηλικίας 15-20 ετών, με μέσο όρο ηλικίας
16,61 και 17,09 αντίστοιχα. Μετά από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε
ότι όλοι οι αθλητές και οι περισσότερες αθλήτριες (9 στις 11, δηλ. 81.82 %) της
κολύμβησης δεν παρουσίασαν διατροφικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της
καραντίνας. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η διαπίστωση ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να
εμφανίζουν Διατροφικές Διαταραχές σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άνδρες καθώς
επίσης ότι υφίσταται συσχέτιση της βαθμολογίας του ΕΑΤ-26 με το Δείκτη Μάζας
Σώματος. Τέλος, δε διαπιστώθηκαν παθολογικές καταστάσεις σχετιζόμενες με την
ενίσχυση της διαταραγμένης διατροφής (κατανάλωση τροφίμων εκτός ελέγχου,
υποβάθμιση ποιότητας τροφής) που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Κολύμβηση, Διατροφικές Διαταραχές, Πανδημία, Καραντίνα, COVID-19
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
60
Αριθμός σελίδων:
72
ΠΤΥΧΙΑΚΗ_ΕΡΓΑΣΙΑ_ΓΕΩΡΓΙΟΣ_ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ_ΤΕΛΙΚΗ_V_3.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο