Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και ΑρχιτεκτονικήΒιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-19
Συγγραφέας:
Λαζάρου Στυλιανή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σταύρος Μαμαλούκος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκττημίου Πατρών ,Διδάσκων στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διαχείριση Μνημείων «Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική»,
Πέτρος Κουφόπουλος, Καθηγητής, Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, όνων του ΠανεπισΔιδάσκων στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διαχείριση Μνημείων «Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική»,
Τάκης Μαστραντώνης, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Διδάκτορας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου,Διδάσκων στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διαχείριση Μνημείων «Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική»
Πρωτότυπος Τίτλος:
"Τόποι στη Λήθη". Προσεισμικοί Οικισμοί στην Κεφαλλονιά . Προτάσεις διαχείρισης και αγροτουρισμού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
"Τόποι στη Λήθη: Προσεισμικοί Οικισμοί στην Κεφαλλονιά . Προτάσεις διαχείρισης και αγροτουρισμού"
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Τόποι στη λήθη : Προσεισμικοί Οικισμοί στην Κεφαλονιά. Προτάσεις διαχείρισης και αγροτουρισμού», εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ,Διαχείριση μνημείων : Αρχαιολογία , Πόλη και Αρχιτεκτονική.
Σκοπός της εργασίας είναι η αξιοποίηση, ανάδειξη και διαχείριση παραδοσιακών οικισμών που υπάρχουν διάσπαρτοι και ανεκμετάλλευτοι. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε δυσχερή θέση λόγω της παραμέλησής τους από το κράτος και την κοινωνία αλλά και λόγω των καιρικών συνθήκων που επικρατούν. Επιπρόσθετα, οι κτηνοτροφικές συνθήκες στο νησί δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες για τα προσεισμικά κατάλοιπα. Ο πλούτος των ιστορικών και κατασκευαστικών στοιχείων που μπορούν να εκμαιευτούν από τους οικισμούς αυτούς δίνει την δυνατότητα σε ερευνητές αλλά και στην ίδια την κοινωνία του νησιού, να κατανοήσει καλύτερα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των ιονίων νήσων, μεγάλο κομμάτι της οποίας χάθηκε με τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953. Μέσα από την εργασία αυτή δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης και εύρεσης τρόπων και μεθόδων διαχείρισης, ώστε να γίνουν παράδειγμα και για άλλους οικισμούς στο νησί και γενικότερα σε περιοχές με ανάλογα κατάλοιπα. Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά τρεις ακατοίκητους πλέον προσεισμικούς οικισμούς στην περιοχή της Σάμης. Οι οικισμοί μετά το 1953 εκκενώθηκαν είτε λόγω των καταστροφών, που υπέστησαν τα σπίτια, είτε λόγω της προσάρτησης και συγχώνευσης αυτών με άλλα μεγαλύτερα χωριά στην περιοχή. Βασικό στοιχείο της επιλογής τους είναι ότι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, διαθέτουν διατηρητέες μεταβυζαντινές εκκλησίες και η κατάσταση των κτηρίων είναι σχετικά καλή με δυνατότητα σύνδεσής τους με το οδικό δίκτυο. Οι προβληματισμοί που δημιουργήθηκαν καθώς η Κεφαλονιά είναι ένα νησί με πολλούς τέτοιους οικισμούς χωρίς κάποια μέθοδο διαχείρισης αξιοποιήσιμη, η διαρκής ανοικοδόμηση του νησιού με σύγχρονες κατασκευές χωρίς την ενσωμάτωση τους στο φυσικό και τοπικό περιβάλλον, με ελάχιστες αναφορές στην παράδοση του τόπου, ήταν βασικοί λόγοι για την παρούσα μελέτη. Κατά συνέπεια, η διαμόρφωση ενός μοντέλου διαχείρισης παλαιών προσεισμικών οικισμών με οφέλη για την κοινωνία αλλά και την ιστορία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που χάνεται, έδωσε το έναυσμα για την περαιτέρω έρευνα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γενικά έργα
Λέξεις-κλειδιά:
προσεισμικοί οικισμοί, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αναστήλωση μνημείων, διαχείριση μνημείων, ανοιχτό μουσείο
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
49