Τραυματισμοί στο θαλάσσιο σκι

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3260844 78 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-02-08
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
ΓΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΠΑΣΧΑΛΗΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αραχωβίτης Γεώργιος, Ε.Ε.Π. , ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τραυματισμοί στο θαλάσσιο σκι
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τραυματισμοί στο θαλάσσιο σκι
Περίληψη:
Η ανά χείρας εργασία πραγματεύεται το φαινόμενο των τραυματισμών, που υφίστανται οι αθλητές, κατά την εκτέλεση θαλάσσιων σπορ.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω βιβλιογραφικής έρευνας έγινε προσπάθεια ανάλυσης του θέματος και επιδιώξαμε να δώσουμε απάντηση σε μια σειρά από ερωτήματα χωρίς τη συλλογή ερευνητικών-εμπειρικών δεδομένων αλλά από βιβλιογραφικά δεδομένα, όπως εμπειρικές, θεωρητικές μελέτες ή άλλες βιβλιογραφικές έρευνες και συγγράμματα.
Έγινε ανάγνωση και ανάλυση άρθρων από επιστημονικά περιοδικά καθώς και από δημοσιευμένα άρθρα και ανάλογες εργασίες αναρτημένες στο διαδίκτυο.
Μέσω λοιπόν της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, θα προσεγγιστεί το ζήτημα των τραυματισμών στα πλαίσια των αθλητικών δραστηριοτήτων κατά την εκτέλεση των θαλάσσιων σπορ. Το πρώτο κεφάλαιο πραγματεύεται τις κακώσεις στον αθλητισμό. Ιδιαιτέρα, θα μας απασχολήσει η αιτιότητα των τραυματισμών, και ως εκ τούτου θα γίνει προσέγγιση των εξωγενών και ενδογενών παραγόντων, που δύναται να συμβάλλουν στην διαμόρφωση της επιδημιολογικής εικόνας. Μάλιστα, κατά την βιβλιογραφική ανασκόπηση προκύπτει, πως η κάκωση του γόνατος είναι ο πιο συχνός τραυματισμός. Στο δεύτερο κεφάλαιο μελετάται η συμπεριφορά των αθλητών, η οποία δύναται να αποτελέσει παράγοντα πρόληψης ατυχημάτων. Στα άνωθεν πλαίσια, προσεγγίζεται η ασφάλεια ως σημαίνον παράγοντας πρόληψης ατυχημάτων, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται η συσχέτιση της συμπεριφοράς με τον τραυματισμό. Το τρίτο κεφάλαιο πραγματεύεται τους τραυματισμούς στο θαλάσσιο σκι, ειδικότερα. Ως εκ τούτου, αρχικά παρουσιάζεται η ιστορία του αθλήματος, ενώ εν συνεχεία παρατίθεται μια σύντομη περιγραφή του αθλήματος, του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων. Εν συνεχεία, πραγματοποιείται μια αναλυτική περιγραφή της επιδημιολογικής εικόνας, μέσω της προσέγγισης των αιτιών του τραυματισμού, των μηχανισμών κάκωσης, καθώς και των κακώσεων των μυών συνδέσμων και της σπονδυλικής στήλης. Τέλος, μελετάται και η συμπεριφορά του αθλητή ως παράγοντας πρόληψης των τραυματισμών. Καταληκτικά, το θαλάσσιο σκι αποτελεί ένα άθλημα, που εγκυμονεί ένα πλήθος κινδύνων, που άπτονται τόσο της φύσεως του αθλήματος όσο και στον τρόπο προσέγγισης τους από τον ίδιο τον αθλητή. Ο αθλητής εκτίθεται σε ένα πλήθος εν δυνάμει τραυματισμών, οι οποίοι επικεντρώνονται ιδίως στα κάτω άκρα και δη στο γόνατο του αθλητή. Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος είναι ο πιο συχνά τραυματισμένος σύνδεσμος, ακολουθούμενος από τους χιαστούς, εξαρθρώματα γόνατος, από την άλλη, συναντάται, επίσης, συχνά κατά την διαμόρφωση της επιδημιολογικής εικόνας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Θαλάσσιο σκι, Τραυματισμοί, Κακώσεις γόνατος, Συμπεριφορά Αθλητών, Πρόληψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
30
Αριθμός σελίδων:
29
ΓΟΥΤΣΟΣ_ΠΤΥΧΙΑΚΗ_8_2_23.pdf (1011 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο