Τα περιγράμματα θέσεων εργασίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3298739 200 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-14
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Τζουμάκα Χριστίνα Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία-Ηλιάνα Πραβίτα, Λέκτορας. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα περιγράμματα θέσεων εργασίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Job descriptions in greek public administration
Περίληψη:
Στο πλαίσιο των προσπαθειών που συντελούνται τα τελευταία χρόνια για τον εξορθο-λογισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και την επίτευξη όσο το δυνατόν υψηλό-τερων επιπέδων αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπηρεσιών, κρίθηκε ωφέλιμο να γίνει χρήση ορισμένων σύγχρονων διοικητικών εργαλείων, μεταξύ αυτών και των πε-ριγραμμάτων θέσεων εργασίας. Αυτού του είδους το εργαλείο θεωρείται ως το πλέον ενδεδειγμένο για την ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων και την καλύτερη αξιοποίηση των στελεχών της διοίκησης, αφού αποτελεί την ‘φωτο-γραφική’ αποτύπωση κάθε θέσης καταγράφοντας όχι μόνο τις αρμοδιότητες που αυτή συνεπάγεται αλλά και τις δεξιότητες και τα προσόντα που οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν.
Με την παρούσα εργασία επιχειρείται, λοιπόν, να αναδειχθεί η αξία της εκπόνησης των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας και να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο αυτά μπορούν να συντελέσουν στην οργάνωση της στρατηγικής στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών, στην κινητικότητα, στην στοχοθεσία και στην αξιολόγηση του έμψυχου δυναμικού.
Καταρχάς θα εξεταστούν οι κυριότερες θεωρίες οργανώσεων που εισήγαγαν την έν-νοια και κατέδειξαν τη σημασία των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας για την αποδο-τική λειτουργία των οργανώσεων, δημοσίων και μη. Εν συνεχεία, θα προσδιορίσουμε εννοιολογικά τον όρο και θα εξηγήσουμε τις διαφοροποιήσεις που υφίστανται μεταξύ αυτού και άλλων συναφών.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις εκθέσεις εμπειρογνωμόνων που επεσήμαναν την πλημμελή δράση του ελληνικού κράτους για πάνω από 50 χρόνια στον τομέα της πρόσληψης των εργαζομένων με σαφώς διατυπωμένα κριτήρια. Περαιτέρω θα ανα-λύσουμε σε βάθος τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια από την ελληνική Βουλή και τα αρμόδια Υπουργεία, και εισήγαγαν το εργαλείο των περιγραμμάτων, καθώς επίσης την μεθοδολογία κατάρτισης αυτών για την πλήρωση των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα. Η εργασία ολοκληρώνεται με την εξαγωγή ορισμένων χρήσιμων συμπερασμάτων που προέκυψαν από την συλλογή των στοιχείων και την αξιοποίηση της βιβλιογραφίας.
Η μεθοδολογική προσέγγιση που ακολουθείται είναι η μελέτη πρωτογενών πηγών, συμπεριλαμβανομένων νομοθετικών κειμένων, συνοδευτικών εκθέσεων νόμων και εγκυκλίων καθώς και η επισκόπηση της ελληνικής κυρίως βιβλιογραφίας που αναφέ-ρεται στη χρησιμότητα του εργαλείου των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Περίγραμμα θέσης εργασίας, ανάλυση θέσης εργασίας, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, κινητικότητα, στοχοθεσία, Θεωρία των Οργανώσεων, προδιαγραφές, δεξιότητες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
103
Αριθμός σελίδων:
50
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Πτυχιακή.pdf
750 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.