Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση στις αιθουσαίες διαταραχές

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3331398 111 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-06-16
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Νικήτας Χρήστος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Μπίμπας Αθανάσιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Doris Eva Bamiou, Professor, Brain Sciences, UCL
Σακελλάρη Βασιλική, Καθηγήτρια, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΠΑΔΑ
Χρυσούλα Θώδη, Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών Υγείας, European University of Cyprus
Χρήστος Κόνσουλας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αναστάσιος Φιλίππου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευθύμιος Κυροδήμος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση στις αιθουσαίες διαταραχές
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση στις αιθουσαίες διαταραχές
Περίληψη:
Τα ωτολιθικά όργανα και οι ακουστικές ακρολοφίες τοποθετημένα εντός των δύο ανθρωπίνων ώτων, αποτελούν το πιο εκλεπτυσμένο περιφερικό σύστημα ελέγχου της ανθρώπινης κίνησης ελέγχοντας βασικά αντανακλαστικά και συνεισφέροντας σε πολύπλοκες γνωσιακές λειτουργίες. Το σύστημα αυτό ορίζεται ως αιθουσαίο. Οποιαδήποτε προσβολή του έχει ως αποτέλεσμα μια αιφνίδια είσοδο συμπτωμάτων, με χαρακτηριστικότερο τον ίλιγγο, και διαταράσσει μια σειρά από ανθρώπινες λειτουργίες εγκαθιστώντας, κατά περίπτωση, συμπτώματα όπως ζάλη, αστάθεια και δυσανεξία στις κινήσεις. Διαταραχές πλοήγησης στο χώρο, η μειωμένη οπτικοχωριακή ικανότητα έως και διαταραχές προσωπικότητας συγκαταλέγονται στην συμπτωματολογία.
Η διαδικασία που ακολουθεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να αντιστρέψει αυτή την διαταραχή της ομοιόστασης που ακολουθεί κάθε αιθουσαία προσβολή ονομάζεται αιθουσαία αντιρρόπηση. Η περιγραφή της σε μοριακό, κυτταρικό και νευρωνικό επίπεδο περιγράφεται στο Πρώτο Κεφάλαιο της παρούσας Διδακτορικής Διατριβής. Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η διαδικασία αντιρρόπησης πιθανότατα να μην επιτυγχάνεται χωρίς κόστος, το οποίο πιθανώς να αφορά την γνωστική ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να εκτελέσει δύο η περισσότερους στόχους.
Το Δεύτερο Κεφάλαιο παρουσιάζει μια συγχρονική μελέτη σε άτομα με περιφερικές αιθουσαίες διαταραχές εντοπίζοντας συσχετίσεις ανάμεσά στην λειτουργική τους βάδιση και παραμέτρους της γνωστικής λειτουργίας τους καθώς και την πιθανή προγνωστική αξία της υποκειμενικής αντίληψης των συμπτωμάτων μιας περιφερικής αιθουσαίας βλάβης, της ηλικίας και της ικανότητας εγρήγορσης, στις διακυμάνσεις της λειτουργικής βάδισης και τον πιθανό κίνδυνο πτώσης.
Η κίνηση και ειδικά η θεραπευτική άσκηση, μια ειδικά σχεδιασμένη φυσική δραστηριότητα με συγκεκριμένο θεραπευτικό στόχο και υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία υγείας – στην περίπτωση μας ενός Φυσικοθεραπευτή, αποτελεί την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία εκλογής για τις μη-αντιρροπούμενες περιφερικές αιθουσαίες διαταραχές. Στο Τρίτο Κεφάλαιο παρουσιάζονται συνοπτικά οι μέθοδοι καταγραφής και αναφοράς της ανθρώπινης δυσλειτουργίας εξαιτίας μιας περιφερικής αιθουσαίας παθολογίας. Επίσης παρουσιάζονται τα υπάρχοντα ισχυρά ερευνητικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής άσκησης ανά παθολογία και οι ισχυρές συστάσεις των κλινικών οδηγιών για τις όποιες από τις παθολογίες που μας απασχολούν, έχουν δημοσιευθεί. Τέλος αναφέρονται οι μελλοντικές προοπτικές στην αποκατάσταση οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε συνθήκες μικτής πραγματικότητας η οποία φαίνεται να προσφέρει ένα επιπλέον κλινικό όφελος.
Με αφορμή την τελευταία παρατήρηση, στο Τέταρτο Κεφάλαιο παρουσιάζεται μια πιλοτική μελέτη διερεύνησης της επίδρασης ενός εξειδικευμένου και οικονομικού εξοπλισμού, ο οποίος είναι αναγκαίος για την δημιουργία συνθηκών επαυξημένης πραγματικότητας, στην απόδοση θεραπευτικών ασκήσεων που συμπεριλαμβάνονται συχνότατα στα πρωτόκολλα θεραπευτικής άσκησης για την αποκατάσταση των περιφερικών αιθουσαίων διαταραχών. Στο Πέμπτο Κεφάλαιο συνοψίζονται τα συμπεράσματα ολόκληρης της διατριβής.
Και οι δύο μελέτες που περιλαμβάνονται είναι πρωτότυπες και προσφέρουν στην επιστημονική κοινότητα ενδείξεις για την προγνωστική αξία παραμέτρων στην λειτουργική βάδιση ατόμων με περιφερικές αιθουσαίες διαταραχές καθώς και ενδείξεις για την τροποποίηση της απόδοσης της θεραπευτικής άσκησης κατά την εφαρμογή της με την χρήση εξοπλισμού επαυξημένης πραγματικότητας. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα γνώση μας η, Ά Πανεπιστημιακή Ω.Ρ.Λ. Κλινική του Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο» είναι η πρώτη κλινική στον ελλαδικό χώρο που ένταξε οργανωμένα την θεραπευτική άσκηση ως υπηρεσία στα άτομα με μη-αντιρροπούμενες περιφερικές αιθουσαίες διαταραχές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Φυσικοθεραπεία, Αποκατάσταση, Αιθουσαίο σύστημα, Ισορροπία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
182
Αριθμός σελίδων:
76
PHD_NIKITAS_CHRISTOS.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο