Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρούσσου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία περιγράφει λεπτομερώς το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση μιας διαδραστικής ιστοσελίδας, εμπνευσμένης από το υπό κατασκευή Μουσείο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτή η διαδικτυακή πλατφόρμα λειτουργεί ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που καταγράφει την εξέλιξη της Πληροφορικής (IT), δίνοντας έμφαση στον τομέα της διάχυτης υπολογιστικής.
Ο πανταχού παρών υπολογισμός, μια έννοια όπου τα καθημερινά αντικείμενα ενσωματώνουν υπολογιστική ικανότητα για να καλύψουν προληπτικά τις ανθρώπινες ανάγκες, οριοθετείται μέσα από μια εξελισσόμενη αφήγηση. Η αφήγηση εκτυλίσσεται σε τρία διαφορετικά κύματα, με ιδιαίτερη έμφαση στο πρώτο κύμα αυτής της έκτης φάσης ανάπτυξης των υπολογιστών. Ο ιστότοπος είναι εμπλουτισμένος με αρκετά στοιχεία πολυμέσων, όπως βίντεο, εικόνες, διαδραστικές προσομοιώσεις και δημοσκοπήσεις ώστε να προσφέρει μια συναρπαστική μαθησιακή εμπειρία.
Κυρίαρχο στοιχείο του σχεδιασμού του ιστότοπου είναι οι αρχές με επίκεντρο τον χρήστη που διασφαλίζουν μια ευχάριστη και διαισθητική εμπειρία χρήστη. Ένα διαγνωστικό- εισαγωγικό κουίζ προσαρμόζει το περιεχόμενο, ανάλογα με την τεχνογνωσία, τις φιλοδοξίες και τα ενδιαφέροντα του κάθε επισκέπτη. Τα διαδραστικά τμήματα, όπως τα κουίζ γνώσεων, τα διασκεδαστικά γεγονότα, οι εφαρμογές και οι δημοσκοπήσεις, χρησιμεύουν ως σημεία επαφής που καλούν τους επισκέπτες να διασκεδάσουν, να αλληλεπιδράσουν και να προβληματιστούν.
Πρωταρχικός στόχος αυτού του έργου είναι να προωθήσει μια ολιστική κατανόηση της δυναμικής εξέλιξης του τοπίου της τεχνολογίας των υπολογιστών. Γεφυρώνοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πληροφορικής, ο ιστότοπος φιλοδοξεί να αποτελέσει πηγή άτυπης μάθησης, τόσο για τους λάτρεις της τεχνολογίας, όσο και για το ευρύτερο κοινό που επιθυμεί να κατανοήσει την τροχιά της πληροφορικής, ενισχύοντας τον τεχνολογικό γραμματισμό.
Λέξεις-κλειδιά:
Διαδραστικός ιστότοπος, Διάχυτη υπολογιστική, Στοιχεία πολυμέσων, Σχεδιασμός με επίκεντρο τον χρήστη, Εξατομίκευση, Διαδραστικές προσομοιώσεις