Οι προκλήσεις στη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3395886 26 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-09
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παπαδάτος Γεράσιμος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
«Ειδική_Επ_Καθοδήγηση»
Ρούκας Δημήτριος, Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής , Επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΠΑ,
Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
Δρ. Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ,
Δρ. Καρκάνη Άννα, Ε.ΔΙ.Π. Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ,
Δρ. Διακάκης Μιχάλης Ε.Δ.Ι.Π. Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι προκλήσεις στη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι προκλήσεις στη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης
Περίληψη:
Η διαχείριση των υδατικών πόρων, δηλαδή το σύνολο των ενεργειών για την αρμονική σχέση μεταξύ των διαθέσιμων υδατικών πόρων και των κέντρων κατανάλωσης με στόχο τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της σχέσης αυτής στο παρόν και στο μέλλον, συναντά πλήθος προκλήσεων. Λαμβανομένου υπόψη ότι το κατάλληλο προς χρήση ποσοστό του παγκοσμίως διατιθέμενου νερού είναι μόλις το 0,6% γίνεται εύκολα κατανοητή και αντιληπτή η σημαντικότητα της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων καθώς και η ανάγκη της δημιουργίας παρακαταθήκης ενεργειών για τους επερχόμενους συνεχιστές του έργου αυτού.

Στις προκλήσεις που ο τομέας αυτός παραδοσιακά αντιμετωπίζει, κυρίως λόγω της αύξησης της ανθρώπινης δραστηριότητας που είτε υποβαθμίζει - εξαντλεί - περιορίζει διατιθέμενους υδατικούς πόρους, έρχεται να προστεθεί τα τελευταία χρόνια και ο παράγοντας της κλιματικής κρίσης και οι επιπτώσεις του, που επιδεινώνει τελικά την επάρκεια των πόρων αυτών.

Στην Ελλάδα, η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ζήτημα υψίστης εθνικής σημασίας, αφού αφορά την ασφάλεια του συνόλου της κοινωνίας. Για αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προτεραιότητα και να λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα, ιδιαίτερα αυτά που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και από το γεγονός ότι φαίνεται να επιβεβαιώνονται τα αρνητικά σενάρια ως προς το πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο προσεχές μέλλον η τάση προδιαγράφει συνεχώς λιγότερες ποσότητες βροχής και παράλληλα αυξημένες ανάγκες σε νερό, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης νερού. Συνεπώς για να ισοσκελιστεί η διαφορά θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων με συγκράτηση της ζήτησης και παράλληλα στην αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού για κάλυψη των αναγκών, έτσι ώστε να διασφαλίζονται επαρκείς ποσότητες νερού καλής ποιότητας τόσο για τις επόμενες γενιές, όσο και για το περιβάλλον.

Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή εργασία καταγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση στη διαχείριση υδατικών πόρων στον Ελληνικό χώρο, με τις ιδιαιτερότητες που προκύπτουν λόγω του γεωγραφικού αναγλύφου της χώρας, την ύπαρξη πολύ μεγάλου αριθμού νησιών και τη συγκέντρωση των δραστηριοτήτων που απαιτούν εντατική χρήση υδατικών πόρων (όπως γεωργία και αστικά κέντρα) σε διαφορετικές θέσεις από τις περιοχές που υπάρχει διαθεσιμότητα υδατικών πόρων.

Εν συνεχεία καταγράφονται οι επιπτώσεις εξαιτίας της κλιματικής κρίσης στον τομέα αυτών και τέλος γίνονται προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση αλλά και να δημιουργήσουν υπόβαθρο για τις επόμενες γενιές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, δυστυχώς, δυσκολότερες καταστάσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Διαχείριση Υδατικών Πόρων, Κλιματική Κρίση, Ιδιαιτερότητες στον Ελληνικό Χώρο, Προτάσεις για το Μέλλον
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
53
Αριθμός σελίδων:
84
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ 15-3-2024.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο