Διερεύνηση των ψυχολογικών παραγόντων για την επιλογή-εξάσκηση στα μαχητικά αθληματα

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3399029 34 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-21
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ ΕΛΠΙΔΑ - ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
ΤΟΓΙΑ ΖΗΝΟΒΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΚΟΛΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση των ψυχολογικών παραγόντων για την επιλογή-εξάσκηση στα μαχητικά αθληματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση των ψυχολογικών παραμέτρων για την επιλογή-εξάσκηση στα μαχητικά αθλήματα
Περίληψη:
Αρχικά, τα μαχητικά αθλήματα προσφέρουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στα άτομα που ασχολούνται με αυτά, αφού νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά στην αντιμετώπιση κάποιας απειλής. Επίσης, σχετίζονται άμεσα με τη βελτίωση της αυτοσυγκέντρωσης, καθώς το άτομο καλείται να εκτελέσει σύνθετες και καινούριες τεχνικές με ακρίβεια. Ακόμα, η ενασχόληση με μαχητικά αθλήματα βελτιώνει τη φυσική ικανότητα των νέων, αφού βασίζεται στην εξάσκηση της αντοχής. Η οργανωμένη φύση των πολεμικών τεχνών ενθαρρύνει μια βαθιά αίσθηση αυτοπειθαρχίας στους μαθητές. Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να αποκτήσει τη μαύρη ζώνη σε μια μέρα. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές μαθαίνουν ότι οι στόχοι τους θα απαιτήσουν την υπομονή, τη σκληρή εργασία και την αφιερωμένη μελέτη κατά τη διάρκεια αρκετών ετών. Μέσω των μαχητικών αθλημάτων χτίζεται ο αυτοσεβασμός, αφού ο μαθητής διδάσκεται να υπερνικά τις προκλήσεις που του εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης και να οδηγείται στην επιτυχία.
Κύριο στοιχείο των πολεμικών τεχνών είναι ο σεβασμός. Το άτομο σέβεται τον δάσκαλό του, που του μεταδίδουν τεχνικές και εμπειρίες, αλλά και τους συναθλητές του που συναγωνίζεται.
Τέλος, επιτρέπουν στους μαθητευόμενους να εκτονωθούν και να απελευθερώσουν τη νευρικότητά τους πάνω στην άσκηση, λειτουργώντας με ψυχραιμία σε αγχωτικές καταστάσεις. Έτσι , όταν έρχονται αντιμέτωποι με μία δύσκολη κατάσταση στην καθημερινότητά τους λειτουργούν με ηρεμία.
Τις τελευταίες δεκαετίες οι έρευνες της αθλητικής ψυχολογίας έδειξαν ότι, οι ψυχολογικές δεξιότητες των αθλητών παίζουν καθοριστικό παράγοντα στην απόδοσή τους (Browne&Mahoney, 1984; Mahoney, Gabriel, &Perkins, 1987; Mahoney &Suinn ,1986; Smithetal., 1995).Οι ψυχολογικές δεξιότητες είναι πρακτικές, οι οποίες βοηθούν τους αθλητές να οργανώσουν τις σκέψεις τους με σκοπό να επιτύχουν τους στόχους τους. Επίσης συμβάλλουν στην συγκέντρωση των αθλητών με σκοπό να αυξήσουν την απόδοσή τους και να ανταπεξέλθουν στην πίεση του ανταγωνισμού (Garza & Feltz, 1998).Σύμφωνα με τον Hardy και τους συνεργάτες του (1996), τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ψυχολογικού προφίλ: το άγχος, η αυτοπεποίθηση και η υπομονή. Η ψυχολογία των αθλητών σχετίζεται με τη συγκέντρωση , την επίδοση , αλλά και τη διαχείριση του άγχους τους κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα. Ακόμα, επιδρά στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την επιτυχία, την αποτυχία, το αγωνιστικό περιβάλλον και τις ποικίλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
οχι
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
7
Αριθμός σελίδων:
33
Z ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο