Η προληπτική νόμιμη άμυνα ως γεωπολιτικός παράγων ανακατανομής ισχύος στο γεωγραφικό σύμπλοκο της Μέσης Ανατολής: Η Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας των ΗΠΑ υπό τη διακυβέρνηση του George W. Bush.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3400509 155 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-05
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Κερασοβίτης Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Θ. Μάζης, Ομ. Καθηγητής, Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Ελένη Μίχα, Ε.Δ.Ι.Π., Τμήμα Νομικής ΕΚΠΑ
Μιχαήλ Σαρλής, Καθηγητής, Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η προληπτική νόμιμη άμυνα ως γεωπολιτικός παράγων ανακατανομής ισχύος στο γεωγραφικό σύμπλοκο της Μέσης Ανατολής: Η Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας των ΗΠΑ υπό τη διακυβέρνηση του George W. Bush.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Preventive Self-Defence as a Geopolitical Power Redistribution Factor in the Middle East: The U.S. National Security Strategy under George W. Bush
Περίληψη:
Με την παρούσα εργασία θα επιχειρηθεί η δόμηση ενός γεωπολιτικού υποδείγματος που θα αντικατοπτρίζει τις τάσεις ανακατανομής ισχύος με γεωπολιτικό παράγοντα την προληπτική νόμιμη άμυνα όπως αυτή τελικά εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση G.W.Bush με τη βοήθεια της μεθοδολογίας της Συστημικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης. Η έρευνα επικεντρώνεται χωρικά στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και χρονικά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 μέχρι και το έτος 2005.
Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην επικράτεια των ΗΠΑ αποτέλεσαν αδιαμφισβήτητα ένα κομβικό γεγονός που διατάραξε τις παγκόσμιες ισορροπίες ισχύος. Η εμφάνιση ενός νέου «εχθρού», της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, ανέδειξε την ανάγκη για αναδιαμόρφωση των δογμάτων ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής. Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην αλλαγή της στρατηγικής τους εντάσσοντας σε αυτή την χρήση της προληπτικής νόμιμης άμυνας, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, απέναντι σε κράτη που χρηματοδοτούσαν την τρομοκρατία και ανέπτυσσαν όπλα μαζικής καταστροφής με σκοπό τη χρήση τους απέναντι στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Η πρώτη προσπάθεια των ΗΠΑ να αποτρέψουν τον κίνδυνο υλοποιήθηκε το 2001 με την επιχείρηση στο Αφγανιστάν για την οποία εξασφάλισε την αποδοχή όλων των υπολοίπων υπερδυνάμεων. Δύο χρόνια μετά, το 2003, ακολούθησε η επέμβαση στο Ιράκ για την οποία ακόμα και σήμερα υπάρχει διαμάχη σχετικά με τη νομιμότητά της, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παρείχε την απαιτούμενη εξουσιοδότηση. Παράλληλα, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΣΑ, πλην της Μ. Βρετανίας, δεν πείστηκαν για την νομιμότητα της προληπτικής νόμιμης άμυνας και τήρησαν αρνητική στάση απέναντι στην επέμβαση αυτή.
Με βάση τα δεδομένα αυτά θα γίνει προσπάθεια ανάδειξης των επιχειρημάτων υπέρ και κατά της προληπτικής νόμιμης άμυνας ως εργαλείου για την νομιμοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ θα αναλυθεί και η ένταξή της στην Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας των ΗΠΑ που οδήγησε στο μετασχηματισμό του συστήματος της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Προληπτική νόμιμη άμυνα, ΗΠΑ, ΟΗΕ, Αφγανιστάν, Ιράκ, George W. Bush, Αλ Κάιντα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
337
Αριθμός σελίδων:
101
ΜΔΕ_ΚΕΡΑΣΟΒΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο