Μεταβολές της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητα ζωής μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και διαδερμική αγγειοπλαστική

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3415228 19 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Νοσηλευτικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-09-15
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καραβαλάκη Παναγιώτα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κατσούλας Θεόδωρος, Καθηγητής (Επιβλέπων), Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Φιλντίσης Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνου Ευάγγελος, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Μυριανθεύς Παύλος, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Φώτος Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Γαλάνης Πέτρος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Στεργιάννης Παντελής, Επίκουρος Καθηγητής, , Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεταβολές της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητα ζωής μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και διαδερμική αγγειοπλαστική
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μεταβολές της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και διαδερμική αγγειοπλαστική
Περίληψη:
Εισαγωγή
Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μια νόσος με αυξανόμενη συχνότητα και αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Στη διαχείριση φροντίδας των ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, πέρα από την αρχική θεραπεία με αγγειοπλαστική, κρίνεται αναγκαία η εκτίμηση της ποιότητας ζωής καθώς και των ψυχοκοινωνικών διαστάσεων της καθημερινότητάς τους, ώστε να επιτυγχάνεται μια ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία τους.

Σκοπός
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να διερευνηθεί πώς μεταβάλλεται η σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής σε εμφραγματίες ασθενείς ένα χρόνο μετά την αγγειοπλαστική παρέμβαση. Επιμέρους στόχοι ήταν να συσχετισθούν οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου με την ποιότητα ζωής σε αυτούς τους ασθενείς και έγινε συσχέτιση του άγχους και της κατάθλιψης με την ποιότητα ζωής των ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου,

Υλικό – Μέθοδος
Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια συγχρονική μελέτη με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο γενικά νοσοκομεία της Αθήνας, με μελετώμενο χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2019. Το συνολικό δείγμα αποτέλεσαν 100 ασθενείς. Η μελέτη διεξήχθη σε δύο φάσεις. Κατά την εισαγωγή των διαγνωσμένων ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στην καρδιολογική κλινική όπου έγινε η θεραπεία με αγγειοπλαστική και ακολούθως μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας έγινε επαναξιολόγηση αυτών στους 6 και 12 μήνες. Στη πρώτη φάση οι ασθενείς συμπλήρωναν τα ερωτηματολόγια Mac-New (ειδικό) και EQ-5D (γενικό) για την εκτίμηση της ποιότητας ζωής μετά το ΟΕΜ. Παράλληλα, για την αξιολόγηση των επιπέδων άγχους και κατάθλιψης συμπλήρωναν τις αντίστοιχες κλίμακες BECK II και Staite-Trait Anxiety. Στη δεύτερη φάση γινόταν η συμπλήρωσή τους μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Αποτελέσματα
Η βαθμολογία κατάστασης της υγείας αυξήθηκε σημαντικά σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά τους. Συγκεκριμένα, στους 6 μήνες διέφερε σημαντικά ανάλογα με το φύλο (p=0,013) με τις υψηλότερες τιμές να τις έχουν οι άντρες, με την ύπαρξη συνοδού νοσήματος (p=0,012)όπου οι ασθενείς με συνοδό νόσημα είχαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές, με το αν κάπνιζαν (p=0,014) όπου οι ασθενείς που κάπνιζαν είχαν σημαντικά υψηλότερες τιμές και με το αν ασκούνταν(p=0,042) όπου οι ασθενείς που ασκούνταν είχαν σημαντικά υψηλότερες τιμές.
Η βαθμολογία στους 12 μήνες διέφερε σημαντικά ανάλογα με το φύλο (p=0,001) με τις υψηλότερες τιμές να τις έχουν οι άντρες, με την ύπαρξη συνοδού νοσήματος (p=0,006 )όπου οι ασθενείς με συνοδό νόσημα είχαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές και με το αν ασκούνταν (p=0,038) όπου οι ασθενείς που ασκούνταν είχαν σημαντικά υψηλότερες τιμές.
Επίσης οι βαθμολογίες σε όλες τις διαστάσεις ποιότητας ζωής (συναισθηματική, σωματική και κοινωνική λειτουργικότητα) αυξήθηκαν σημαντικά από την αρχική μέτρηση μέχρι τους 12 μήνες (p<0.001).
Οι βαθμολογίες προσωρινού και μόνιμου άγχους μειώθηκαν σημαντικά τόσο μεταξύ των διαδοχικών μετρήσεων, όσο και από την αρχική μέτρηση μέχρι τους 12 μήνες μετά (p<0,001). Στο προσωρινό άγχος η βαθμολογία στους 12 μήνες διέφερε σημαντικά ανάλογα με την κατανάλωση αλκοόλ όπου οι ασθενείς που κατανάλωναν αλκοόλ είχαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές (p=0,050). Στο μόνιμο άγχος η βαθμολογία στους 12 μήνες διέφερε σημαντικά ανάλογα με το φύλο (p<0,008) με τις υψηλότερες τιμές να τις έχουν οι γυναίκες και με τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο μετά την PCI (p<0,045) όπου οι ασθενείς που παρέμειναν πάνω από 4 ημέρες είχαν σημαντικά υψηλότερες τιμές.
Η βαθμολογία κατάθλιψης δεν μεταβλήθηκε σημαντικά από την αρχική μέτρηση μέχρι τους 6 μήνες, αλλά στους 12 μήνες η βαθμολογία ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση τόσο με την αρχική μέτρηση όσο και με τους 6 μήνες.
Στις συσχετίσεις των κλιμάκων όσο περισσότερα ήταν τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους (μόνιμου /προσωρινού) τόσο χειρότερη ήταν η κατάσταση υγείας τους και η ποιότητα ζωής τους.

Συμπεράσματα
Ασθενείς μετά την αγγειοπλαστική εμφάνισαν καλύτερη ποιότητα ζωής στους 6 και 12 μήνες επανεξέτασης, ενώ τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μειώθηκαν σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου. Η εκτίμηση της ποιότητας ζωής των ασθενών και η αξιολόγηση των ψυχοσυναισθηματικών συμπτωμάτων μετά την αγγειοπλαστική, αποτελεί σημαντικό βήμα για μια ολιστική προσέγγιση των ασθενών, όπου κατά την αξιολόγηση λαμβάνεται υπόψη τόσο η σωματική όσο και η ψυχική τους υγεία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ποιότητα ζωής, Διαδερμική αγγειοπλαστική, Εμφραγμα του μυοκαρδίου, Άγχος, Κατάθλιψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
197
Αριθμός σελίδων:
152
TELIKIDIATRIVIKARAVALAKIPANAGIOTA.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο