Υψηλής συχνότητας παρακολούθηση της σύνθεσης και δυναμικής μονοκύτταρων πλαγκτικών κοινοτήτων σε παράκτια θέση του Σαρωνικού Κόλπου.

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3420749 30 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Βιολογίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-10-21
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γενίτσαρης Σάββας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υψηλής συχνότητας παρακολούθηση της σύνθεσης και δυναμικής μονοκύτταρων πλαγκτικών κοινοτήτων σε παράκτια θέση του Σαρωνικού Κόλπου.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υψηλής συχνότητας παρακολούθηση της σύνθεσης και δυναμικής μονοκύτταρων πλαγκτικών κοινοτήτων σε παράκτια θέση του Σαρωνικού Κόλπου.
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην υψηλής συχνότητας παρακολούθηση της σύνθεσης και δυναμικής των μονοκύτταρων ευκαρυωτικών πλαγκτικών κοινοτήτων σε παράκτια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου. Ο Σαρωνικός είναι μια από τις πιο σημαντικές και ταυτόχρονα επιβαρυμένες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, με αυξημένες ανθρωπογενείς πιέσεις λόγω ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής. Ο κύριος στόχος της μελέτης ήταν η διερεύνηση της διαδοχής στις μικροβιακές πλαγκτικές κοινότητες του φυτοπλαγκτού και του πρωτοζωοπλαγκτού με παρακολούθηση υψηλής συχνότητας ανά δύο ημέρες. Η έρευνα διεξήχθη με δειγματοληψίες κατά τη διάρκεια δύο διακριτών περιόδων, καλοκαίρι και φθινόπωρο του 2023, ώστε να αποτυπωθούν οι ταχείες αλλαγές στη δομή των κοινοτήτων του φυτοπλαγκτού και του πρωτοζωοπλαγκτού.
Συνολικά αναγνωρίστηκαν 41 taxa, με τα Διάτομα και τα Δινομαστιγωτά να κυριαρχούν. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα Διάτομα είχαν κυρίαρχη παρουσία, ενώ κατά το φθινόπωρο η σύνθεση της κοινότητας μεταβλήθηκε, με τα Ετερότροφα Νανομαστιγωτά (Heterotrophic Nanoflagellates, HNF) να εμφανίζουν αξιοσημείωτη αύξηση ως προς την αφθονία. Η αφθονία των πλαγκτικών κοινοτήτων ήταν σημαντικά υψηλότερη το καλοκαίρι, φτάνοντας σε μέγιστο 6485 κύτταρα mL-1 την 14η Ιουλίου. Η βιομάζα επίσης παρουσίασε διακυμάνσεις, με τη μέγιστη τιμή το καλοκαίρι να σημειώνεται την 12η Ιουλίου. Taxa που δυνητικά μπορούν να σχηματίσουν επιβλαβείς ανθίσεις φυτοπλαγκτού (HABs), όπως τα γένη Pseudo-nitzschia και Dinophysis, εντοπίστηκαν κυρίως κατά τη φθινοπωρινή περίοδο.
Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία και την ιδιαίτερη αξία της υψηλής συχνότητας δειγματοληψιών για την καταγραφή των δυναμικών αλλαγών στις πλαγκτικές κοινότητες. Οι ταχείες μεταβολές που καταγράφηκαν σε περιόδους λίγων ημερών καταδεικνύουν τη σημαντικότητα αυτής της προσέγγισης για την αποτελεσματική παρακολούθηση των πλαγκτικών κοινοτήτων θαλάσσιου περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση τη βελτίωση των διαχειριστικών πρακτικών παράκτιων οικοσυστημάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Μονοκύτταρες πλαγκτικές κοινότητες, Υψηλής συχνότητας παρακολούθηση, Παράκτια οικοσυστήματα, Φυτοπλαγκτό και πρωτοζωοπλαγκτό, Βιοποικιλότητα και βιομάζα, Επιβλαβείς ανθίσεις,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
101
Αριθμός σελίδων:
56
Πτυχιακή Εργασία - Γεωργοπούλου Αγγελική.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο