Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ , ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΚΠΑ
Περίληψη:
Σκοπός της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας είναι η σύγκριση δύο διαφορετικών τύπων μπεντονίτη, ενός από την Κίμωλο, Ελλάδα και ενός από το Γουαϊόμινγκ, ΗΠΑ, με στόχο την εύρεση ομοιοτήτων και διαφορών.
Ο μπεντονίτης της Κιμώλου εμφανίζεται κυρίως λευκός ή σε αποχρώσεις πολύ απαλού γκρι, ενώ αντιθέτως του Γουαϊόμινγκ, σκούρο γκρι. Επιπλέον, ο μπεντονίτης της Κιμώλου είναι ασβεστομαγνησιούχος, ενώ του Γουαϊόμινγκ, νατρούχος.
Και οι δύο μπεντονίτες παρουσιάζουν τον ίδιο γενετικό τύπο, που χαρακτηρίζεται από την εξαλλοίωση της ηφαιστειακής τέφρας, λόγω θέρμανσης του νερού των ρηχών λεκανών σε αλκαλικά θαλάσσια ή λιμναία περιβάλλοντα. Όμως αυτό το γεγονός έλαβε χώρα στο Γουαϊόμινγκ στο Κρητιδικό (Κατώτερο Άλβιο – Ανώτερο Κενομάνιο), ενώ στην Κίμωλο στο Κατώτερο Πλειστόκαινο. Στο Γουαϊόμινγκ, τα στρώματα μπεντονίτη εμφανίζουν την ίδια κυκλική ακολουθία ιζηματογένεσης, η οποία, από κάτω προς τα πάνω, περιλαμβάνει σχιστόλιθο, γαιάνθρακα, μπεντονίτη και τελικά σχιστόλιθο που μεταπίπτει σε ψαμμίτη και κροκαλοπαγές. (Slaughter and Earley, 1965) Ενώ στην Κίμωλο, ο μπεντονίτης σχηματίζεται από την δομικά ελεγχόμενη υδροθερμική εξαλλοίωση του Ιγνιμβρίτη Πρασσών.
Στα πλαίσια της έρευνας για τον χαρακτηρισμό του μπεντονίτη της Κιμώλου και του Γουαϊόμινγκ ήταν απαραίτητες οι εξής αναλύσεις, Φασματοσκοπία FT-IR, Ατομική απορρόφηση, Xρωματογραφία ιοντοανταλλαγής, Θερμική ανάλυση, απώλεια πύρωσης (LOI), φθορισμός ακτινών Χ (XRF), Περίθλαση ακτινών Χ (XRD) – Rietveld, Δοκιμή ιοντοανταλλακτικής ικανότητας με Κυανό του Μεθυλενίου και ποσοστό Άνθρακα - θείου.
Λέξεις-κλειδιά:
μπεντονίτης, βιομηχανικό, ορυκτό, Κίμωλος, Γουαϊόμινγκ