Προσκρούσεις πτηνών σε αεροσκάφη: Ορνιθοπανίδα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το χειμώνα

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2926179 235 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Βιολογίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-16
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Πανταζή Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαργαρίτα Αριανούτσου-Φαραγγιτάκη, Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Παύλος Ανδριόπουλος, ΕΔΙΠ, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προσκρούσεις πτηνών σε αεροσκάφη: Ορνιθοπανίδα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το χειμώνα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προσκρούσεις πτηνών σε αεροσκάφη: Ορνιθοπανίδα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το χειμώνα
Περίληψη:
Οι προσκρούσεις των πτηνών στα αεροσκάφη αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα για την αεροπορία και για το λόγο αυτό λαμβάνονται μέτρα από τα αεροδρόμια για τον περιορισμό τους. Για τη διαχείριση του κινδύνου που ενέχουν αυτές είναι χρήσιμη η μελέτη των πληθυσμών των πτηνών στους χώρους των αεροδρομίων. Σχετικές εργασίες δεν υπάρχουν δημοσιευμένες στην Ελλάδα.
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τους μήνες Νοέμβριος 2019 – Μάρτιος 2020. Σκοπός της ήταν η μελέτη της ορνιθοπανίδας στις περιοχές με βλάστηση κοντά στους διαδρόμους προσγειώσεων - απογειώσεων, τις αποκαλούμενες loops και strips. Τα loops είναι διακοπτόμενες πολυγωνικές εκτάσεις εσωτερικά των διαδρόμων και τα strips ενιαίες παραλληλόγραμμες εκτάσεις εξωτερικά των διαδρόμων.
Με τη μέθοδο των διατομών έγινε εκτίμηση της αφθονίας των πτηνών στα loops και τα strips. Στη συνέχεια, εξετάστηκε με ποιο τρόπο αυτή η αφθονία κατανέμεται στον χρόνο και τον χώρο, καθώς και κατά πόσο η κατανομή της αφθονίας επηρεάζεται από τη λειτουργία του αεροδρομίου, τις καιρικές συνθήκες ή άλλους παράγοντες. Παράλληλα, εκπονήθηκε χρονική και χωρική ανάλυση των προσκρούσεων που καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» την τελευταία δεκαετία από στοιχεία που παραχωρήθηκαν από τις σχετικές υπηρεσίες του αεροδρομίου. Τέλος, διερευνήθηκε η συσχέτιση των προσκρούσεων με τα δεδομένα αφθονίας των πτηνών που συλλέχθηκαν στο πεδίο.
Από τις εργασίες πεδίου προέκυψε ότι το χειμώνα κοντά στους διαδρόμους επικρατούν εδαφόβια και σποροφάγα είδη, μεταξύ των οποίων τα είδη Alauda arvensis, Anthus pratensis και Emberiza calandra, που συνιστούν περισσότερο από το 90% των ατόμων που παρατηρούνται. Το χρονικό πρότυπο κατανομής της αφθονίας είναι αντίστοιχο του καθεστώτος παρουσίας των ειδών στην περιοχή μελέτης. Διαπιστώθηκε μεγαλύτερη αφθονία των πτηνών στον Δυτικό διάδρομο έναντι του Ανατολικού, όπως επίσης και στα loops έναντι των strips. Η χωρική κατανομή αφθονίας των πτηνών τους μήνες Νοέμβριος 2019 – Μάρτιος 2020 αντιστοιχεί με τη χωρική κατανομή των περιστατικών των προσκρούσεων που συνέβησαν το ίδιο χρονικό διάστημα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ορνιθοπανίδα, πτηνά, αφθονία, αεροδρόμιο, προσκρούσεις
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
65
Αριθμός σελίδων:
114
Προσκρούσεις πτηνών σε αεροσκάφη - Ορνιθοπανίδα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος το χειμώνα.pdf (24 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο