«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΖΥΜΟΑΝΟΣΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΥΚΛΩΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΒΟΕΪΟΥ κ-ΚΑΖΕΪΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΝΟΘΕΙΑΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΥΡΙΟΥ ΜΕ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878823 230 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-15
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μπανού Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναστάσιος Οικονόμου,Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Ε.Κ.Π.Α.
Σωτήριος Κακαμπάκος, Ερευνητής Α΄, Ε.ΚΕ.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
Χρήστος Κόκκινος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΖΥΜΟΑΝΟΣΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΥΚΛΩΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΒΟΕΪΟΥ κ-ΚΑΖΕΪΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΝΟΘΕΙΑΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΥΡΙΟΥ ΜΕ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΖΥΜΟΑΝΟΣΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΥΚΛΩΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΒΟΕΪΟΥ κ-ΚΑΖΕΪΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΝΟΘΕΙΑΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΥΡΙΟΥ ΜΕ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ»
Περίληψη:
Η νοθεία του αιγοπρόβειου και του πρόβειου γάλακτος με χρήση αγελαδινού γάλακτος εμφανίζεται συχνά στο εμπόριο των γαλακτοκομικών προϊόντων και επηρεάζει μεγάλο μέρος του εμπορικού κοινού καθώς και τις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών που παρουσιάζουν αλλεργία σε συγκεκριμένα είδη γαλακτοκομικών προϊόντων. Εξαιτίας αυτού, οι παγκόσμιοι οργανισμοί διασφάλισης ποιότητας, έχουν θεσπίσει κανόνες και όρια, που υποχρεώνουν τις βιομηχανίες τροφίμων να δηλώνουν τόσο την προέλευση των γαλακτοκομικών προϊόντων τους όσο και την σύσταση τους, προκειμένου να προστατεύσουν τα οικονομικά δικαιώματα των καταναλωτών καθώς και να μειώσουν τον κίνδυνο στον οποίο τίθεται η δημόσια υγεία. Για την αποφυγή της νοθείας, καθίσταται απαραίτητος ο έλεγχος των δειγμάτων στις γαλακτοβιομηχανίες προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προσμίξεις με γάλα διαφορετικής ζωικής προέλευσης ή με ορό γάλακτος. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η ανάπτυξη μεθόδου ενζυμοανοσοχημικού προσδιορισμού ανταγωνιστικού τύπου για την ανίχνευση της βόειας κ-καζεΐνης σε δείγματα αιγοπρόβειου γάλακτος και τυριού με χρήση ειδικού πολυκλωνικού αντισώματος έναντι της βοείου κ-καζεΐνης, που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο. Η μέθοδος αξιολογήθηκε ως προς τα αναλυτικά χαρακτηριστικά της και τη δυνατότητα προσδιορισμού νοθείας αιγοπρόβειου γάλακτος και τυριού με βόειο. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ελέγχθηκαν και βελτιστοποιήθηκαν όλες οι παράμετροι της μεθόδου με κριτήρια το ύψος του αναλυτικού σήματος, την ευαισθησία ανίχνευσης, την περιοχή εργασίας, την ακρίβεια, την ενδο- και δι-αναλυτική επαναληψιμότητα, την ειδικότητα και τη διάρκεια της ανάλυσης. Η μέθοδος που αναπτύχθηκε ήταν ταχεία, ευαίσθητη και ακριβής, με όρια ανίχνευσης εφάμιλλα ή χαμηλότερα των εμπορικά διαθέσιμων μεθόδων που χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες. Τα όρια ανίχνευσης της μεθόδου που αναπτύχθηκε τόσο για το γάλα όσο και για το τυρί ήταν χαμηλότερα του 1% που έχει τεθεί ως όριο από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ως προς τον έλεγχο της νοθείας και του ποσοστού πρόσμιξης, ως εκ τούτου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια αξιόπιστη μέθοδος ελέγχου από τις βιομηχανίες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων για τον έλεγχο και την ανίχνευση νοθείας κατσικίσιου γάλακτος και τυριού με αγελαδινό γάλα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ανίχνευση βόειας κ-καζεΐνης με ανοσοενζυμικούς μεθόδους
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
64
Αριθμός σελίδων:
110
msc_sophiabanou_final_PERGAMOS.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο