Καταγραφή και αξιολόγηση των γωνιαίων λακτισμάτων της φάσης των ομίλων του κυπέλλου Αμερικής της Βραζιλίας του 2021

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3329322 39 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-29
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΔΙΑΚΟΝΙΑΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ, ΣΕΦΑΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καταγραφή και αξιολόγηση των γωνιαίων λακτισμάτων της φάσης των ομίλων του κυπέλλου Αμερικής της Βραζιλίας του 2021
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καταγραφή και αξιολόγηση των γωνιαίων λακτισμάτων της φάσης των ομίλων του κυπέλλου Αμερικής της Βραζιλίας του 2021
Περίληψη:
Ο σκοπός της παρούσης εργασίας ήταν η ανάλυση των χαρακηριστικών των γωνιαίων λακτισμάτων των ομάδων στην φάση των ομίλων του “Copa America” που διεξήχθη στη Βραζιλία το 2021 και τα αποτελέσματα να συγκριθούν με την υπάρχουσα βιβλιογραφία άλλων διεθνών διοργανώσεων, έτσι ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τους προπονητές και τις ομάδες.
Για αυτόν τον σκοπό αναλύθηκαν τα 175 κόρνερ που εκτελέστηκαν από τις 10 ομάδες που συμμετείχαν στη φάση των ομίλων του “Copa America” του 2021. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με την μέθοδο της παρατήρησης των αγώνων χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα WYSCOUT. Μερικές από τις βασικές μεταβλητές που αναλύθηκαν ήταν: το αποτέλεσμα τη στιγμή του κόρνερ, η χρονική περίοδος, ο τρόπος και το είδος εκτέλεσης του κόρνερ, ο παίκτης πρώτης επαφής της μπάλας και η πίεση που δέχθηκε, η τελική ενέργεια για την επιτιθέμενη ομάδα και το τελικό αποτέλεσμα. Για τη σύγκριση της συχνότητας των παραπάνω μεταβλητών εφαρμόσθηκε x²-Test και το επίπεδο σημαντικότητας ορίσθηκε στο p < .05.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ομάδες εκτέλεσαν περισσότερα κόρνερ με στατιστικά σημαντικέ διαφορές (p<0.05) όταν το τρέχον αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο (41,1%), στο δεύτερο ημίχρονο (56.6%), με το ίδιο πόδι της πλευράς εκτέλεσης (58,9%), με απευθείας χτύπημα, με κατεύθυνση της μπάλας προς τα έξω και ψηλά (>70%). Κατά την εκτέλεση του κόρνερ οι ομάδες προτίμησαν περισσότερο να μην τοποθετήσουν παίκτες στον χώρο των δύο δοκαριών, ενώ ο παίκτης που είχε περισσότερο την πρώτη επαφή της μπάλας ήταν παίκτης της επιτιθέμενης ομαδας (52,6%). Η ανάλυση έδειξε ότι από τα 175 κόρνερ έγιναν 55 τελικές προσπάθειες προς την εστία, από τις οποίες σημειώθηκαν 8 τέρματα (4,57%), ενώ αν προστεθούν και οι τελικές ενέργειες on target, τότε το ποσοστό ανέρχεται στο 12,57%. Όμως αν εξετάσουμε το τελικό απότέλεσμα με βάση τις 55 τελικές ενέργειες παρατηρείται ότι το ποσοστό των 8 επιτευχθέντων τερμάτων ανέρχεται στο 14,54% και αν σε αυτό προστεθούν και οι 22 τελικές προσπάθειες on target τότε το ποσοστό ανέρχεται στο 40%.
Συμπερασματικά τα αποτελέσματα της παρούσης ανάλυσης δείχνουν ότι οι εκτελέσεις των κόρνερ επηρεάζουν και το αποτέλεσμα του ποσοστού των τελικών ενεργειών προς την αντίπαλη εστία και μάλιστα και της επίτευξης τερμάτων. Επομένως η συνεχής εξάσκηση αυτών στις προπονήσεις θα βοηθήσει και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας επίτευξης περισσότερων τερμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Κόρνερ, Ανάλυση αγώνα, Ποδόσφαιρο, Copa America
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
18
Αριθμός σελίδων:
28
ΚΟΚΚΙΝΟΣ-ΔΙΑΚΟΝΙΑΡΑΚΗΣ ΤΕΛΙΚΟ_04-05-2023.pdf (505 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο