ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ qNMR ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΑΛΚΥΛΟΡΕZΟΡΚΙΝΟΛΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΙΤΟΥ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2921838 157 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Απομόνωση, Ανάπτυξη, Παραγωγή και Έλεγχος Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-16
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Τσιριβάκου Αθηνά-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Προκόπιος Μαγιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Ιωάννα Χήνου, Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Ελένη Σκαλτσά, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ qNMR ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΑΛΚΥΛΟΡΕZΟΡΚΙΝΟΛΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΙΤΟΥ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ qNMR ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΑΛΚΥΛΟΡΕZΟΡΚΙΝΟΛΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΙΤΟΥ
Περίληψη:
Ο κύριος στόχος της τρέχουσας εργασίας ήταν η διερεύνηση των διαφορών μεταξύ των αλεύρων από τις παραδοσιακά διατηρημένες ελληνικές ποικιλίες δημητριακών και ιδιαίτερα εκείνων του σίτου και παράλληλα η συσχέτιση αυτών των πιθανών διαφορών με βιοδραστικά φυσικά συστατικά. Σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύχθηκε, μια νέα γρήγορη και απλή μέθοδος, για τη μέτρηση των ολικών 5-αλκυλορεζορκινολών, σε δημητριακά και συναφή τρόφιμα με τη μέθοδο της ποσοτικής φασματοσκοπίας qNMR. Διάφοροι τύποι αλευριού (λευκό ή ολικής άλεσης) που προέρχονται από σιτάρια Triticum dicoccum, T. monococcum, T. aestivum, T. durum, T. turgidum, καλαμπόκι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, από πιστοποιημένο παραγωγό στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν είτε ως πρώτη ύλη είτε ως τελικά προϊόντα προερχόμενα από αυτά, όπως ψωμί, ζυμαρικά, νιφάδες και γκοφρέτες. Ένα μικρό μέρος του αλευριού ή του αντίστοιχου προϊόντος εκχυλίστηκε με d6-DMSO. Το υγρό μέρος αναλύθηκε απευθείας με NMR (400 MHz). Η απλότητα του φάσματος NMR του συνολικού εκχυλίσματος και η έλλειψη αλληλεπικαλυπτόμενων κορυφών, επέτρεψαν την ανάπτυξη μιας ποσοτικής μεθόδου υψηλής απόδοσης, για τη μέτρηση των συνολικών βιοδραστικών αλκυλορεζορκινολών σε λιγότερο από 15 λεπτά. Σπόροι, αλεύρι ολικής αλέσεως και ψωμιά από παλιές ποικιλίες T. dicoccum και T.monococcum εμφάνισαν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκυλορεζορκινολικές ενώσεις (455-1148 mg/Kg), ενώ οι ίδιες ενώσεις απουσίαζαν εντελώς από το λευκό αλεύρι και το αντίστοιχο ψωμί. Ο όρος υψηλό φαινολικό αλεύρι προτείνεται να χρησιμοποιηθεί για διάκριση μεταξύ των τύπων αλευριού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αλκυλορεσορκινόλες, qNMR, σιτάρι, δημητριακά, αλεύρι
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
147
Αριθμός σελίδων:
132
Διπλωματική_Αθηνά-Τσιριβάκου.pdf (7 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο