Μελέτη Σεισμικής Ανισοτροπίας Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου, κατά την περίοδο, 2014-2015

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2938088 99 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-07
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΚΑΡΥΔΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Καβύρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σεισμολογίας - Σεισμικής Ανισοτροπίας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Σχολή Θετικών Επιστημών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη Σεισμικής Ανισοτροπίας Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου, κατά την περίοδο, 2014-2015
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη Σεισμικής Ανισοτροπίας Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου, κατά την περίοδο, 2014-2015
Περίληψη:
Ο βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος είναι μία τάφρος η οποία βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της κεντρικής Ελλάδας και επηρεάζεται τεκτονικά από δύο πεδία τάσεων, ένα διευθύνσεως ΒΑ-ΝΔ και ένα ΔΒΔ-ΑΝΑ. Χαρακτηρίζεται, επομένως, από ένα αρκετά περίπλοκο τεκτονικό καθεστώς. Η περιοχή από την αρχαιότητα ακόμα είχε πληγεί από αρκετούς καταστροφικούς σεισμούς, με πιο πρόσφατους δύο σεισμούς που έλαβαν χώρα τον Απρίλιο 1894. Ύστερα από τα γεγονότα αυτά, ο Ευβοϊκός Κόλπος δεν συνδέθηκε ξανά με σεισμικές δονήσεις μεγάλου μεγέθους.
Τον Νοέμβριο 2014, η περιοχή του βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου επλήγη από δύο επιφανειακούς σεισμούς, οι οποίοι συνοδεύτηκαν από πλούσια μετασεισμική ακολουθία μέχρι και τον Ιανουάριο 2015. Επιπλέον στις 9 Ιουνίου 2015 μία ακόμη ισχυρή σεισμική δόνηση έλαβε χώρα στην ίδια περιοχή.
Για την παραπάνω σεισμική ακολουθία πραγματοποιήθηκε μελέτη σεισμικής ανισοτροπίας ανώτερου φλοιού μέσω της σχάσης των εγκαρσίων κυμάτων τοπικών σεισμών. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίστηκαν η διεύθυνση πόλωσης του ταχέος εγκαρσίου κύματος, η χρονική καθυστέρηση μεταξύ των δύο εγκαρσίων κυμάτων που έχουν υποστεί σχάση και η διεύθυνση πόλωσης της πηγής. Στην παρούσα εργασία αναλύθηκαν συνολικά 157 σεισμικά γεγονότα, τα οποία καταγράφηκαν από 4 σταθμούς που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή για τη μελέτη της σεισμικής ακολουθίας. Όλα τα αποτελέσματα παρουσιάζονται με τη βοήθεια ροδογραμμάτων και ισεμβαδικών προβολών. Παρατηρήθηκε η ύπαρξη ανισοτροπικού στρώματος στον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, το οποίο βρίσκεται σε συμφωνία με τα συστήματα ρηγμάτων της ευρύτερης περιοχής και το πεδίο τάσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ευβοϊκός Κόλπος, σεισμική ανισοτροπία, σχάση εγκαρσίων κυμάτων, σεισμικότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42
Αριθμός σελίδων:
60