Τα αθλητικά γεγονότα και η σύνδεση με τον τόπο διεξαγωγής

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3391715 29 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-10
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καρπούζος Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μανασής Βασίλειος, ΕΕΠ, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα αθλητικά γεγονότα και η σύνδεση με τον τόπο διεξαγωγής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα αθλητικά γεγονότα και η σύνδεση με τον τόπο διεξαγωγής
Περίληψη:
Ο αθλητικός τουρισμός επιτρέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ των αθλητών, της αθλητικής δραστηριότητας τους και τον προορισμό επίσκεψης τους. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να εξετάσει τα κίνητρα επιλογής μιας αθλητικής διοργάνωσης εκτός του τόπου διαμονής των αθλητών, τους παράγοντες επιρροής της επιλογής μιας αθλητικής διοργάνωσης και τους παράγοντες επιρροής της σύνδεσης με τον τόπο που διεξάγεται η διοργάνωση.
Για την επίτευξη των ερευνητικών στόχων διεξήχθη πρωτογενής ποσοτική έρευνα με ερωτηματολόγιο. Ο σχεδιασμός του ερωτηματολογίου έγινε με χρήση αξιόπιστων κλιμάτων μέτρησης από τη διεθνή βιβλιογραφία. Η στρατηγική δειγματοληψίας που ακολουθήθηκε ήταν σκόπιμη και τυχαία και η συλλογή των δεδομένων είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση 240 έγκυρων απαντήσεων αποτελούμενων από 135 άντρες και 105 γυναίκες με εύρος ηλικιών μικρότερο του 20 έως και μεγαλύτερου των 60 ετών.
Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι η δυνατότητα αθλητικής επίδοσης, η κοινωνικοποίηση αλλά και η χαλάρωση από την ρουτίνα είναι οι κύριοι παράγοντες παρακίνησης των αθλητών για τη συμμετοχή τους σε μία αθλητική διοργάνωση, που δεν διοργανώνεται στον τόπο διαμονής τους. Επιπλέον, η εξερεύνηση του αθλήματος, η κοινωνική αλληλεπίδραση, η ταυτότητα του προορισμού και η σύσταση της εκδήλωσης από φίλους και γνωστούς επηρεάζουν την απόφαση για τη συμμετοχή στην αθλητική διοργάνωση. Ενώ, όσο αφορά τη σύνδεση με τον τόπο διεξαγωγής επηρεάζεται από την κοινωνική αλληλεπίδραση, την εγγύτητα, το πακέτο συμμετοχής της εκδήλωσης, τη φήμη της εκδήλωσης και την ικανοποίηση από το μέρος. Τα αποτελέσματα συμβάλουν στη θεωρία της σύνδεσης των προορισμών, αλλά έχουν και πρακτική συμβολή για τους διαχειριστές και διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων σε τουριστικές τοποθεσίες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
αθλητικές εκδηλώσεις, τουριστικοί προορισμοί, κίνητρα, σύνδεση με τον προορισμό
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
67
Αριθμός σελίδων:
43
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 9980201600258.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο