Βελτίωση ισορροπίας σε άτομα με νοητική αναπηρία

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2661589 246 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-02-15
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Χαλκάς Αντώνης
Παπαδάμου Νικόλας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κουτσούκη Δήμητρα, Καθηγήτρια,ΣΕΦΑΑ,ΕΚΠΑ
Ασωνίτου Κατερίνα, μέλος ΕΔΙΠ,ΣΕΦΑΑ,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βελτίωση ισορροπίας σε άτομα με νοητική αναπηρία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βελτίωση ισορροπίας σε άτομα με νοητική αναπηρία
Περίληψη:
Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η εκτίμηση της επίδρασης ενός παρεμβατικού προγράμματος στη στατική και δυναμική ισορροπία σε άτομα με ήπια νοητική αναπηρία. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού επιλέχθηκαν (20) ενήλικες με μέτρια νοητική αναπηρία από το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ». Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν με τυχαία μέθοδο δειγματοληψίας σε δύο ισοδύναμες ομάδες (ομάδα ελέγχου n = 10 και πειραματική ομάδα n = 10) με μέση ηλικία (μέση ηλικία = 22,05 ± 3,154 έτη). Κάθε άτομο της πειραματικής ομάδας ακολούθησε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης διάρκειας 12 εβδομάδων και ακολούθως πραγματοποιήθηκαν δοκιμασίες αξιολόγησης της ισορροπίας σε δύο φάσεις: α) πριν την εφαρμογή (αρχική) και β) στο τέλος του παρεμβατικού προγράμματος.
Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν καλύτερα αποτελέσματα για την πειραματική ομάδα σε συγκεκριμένες δοκιμασίες ισορροπίας. Ειδικότερα βρέθηκε, ότι η πειραματική ομάδα παρουσιάζει καλύτερα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του Flamingo test, δεδομένου, ότι ο αριθμός των πτώσεων ήταν μικρότερος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, όπου βρέθηκε στατιστικώς σημαντική μείωση στις πτώσεις στο αριστερό πόδι (p=0,039<0.05). Τα αποτελέσματα της δοκιμασίας της βάδισης και της καταμέτρησης των βημάτων έδειξαν μεγαλύτερο αριθμό βημάτων για την πειραματική ομάδα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, όπου τα αποτελέσματα βρέθηκαν να είναι στατιστικώς σημαντικά (p=0,039<0.05). Τα αποτελέσματα της δοκιμασίας στη δοκό ισορροπίας τόσο στο δεξί, όσο και στο αριστερό πόδι στην πειραματική ομάδα έδειξαν, ότι ο μέσος όρος των δευτερολέπτων που έμειναν σε ισορροπία πάνω στη δοκό αυξήθηκαν, ενώ στην ομάδα ελέγχου μειώθηκαν, δίχως τα αποτελέσματα αυτά να είναι στατιστικώς σημαντικά (p-value>0.05).
Συμπερασματικά, η συμμετοχή σε εξατομικευμένα παρεμβατικά προγράμματα μέσω της προσαρμοσμένης φυσικής αγωγής αποτελεί βασική στρατηγική για τη βελτίωση της κινητικότητας και της ορθοστατικής ικανότητας των ατόμων με νοητική αναπηρία, συμβάλλοντας στην ποιότητα ζωής και τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
νοητική αναπηρία, ισορροπία, εξατομικευμένο παρεμβατικό πρόγραμμα, δοκιμασίες μέτρησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
93
Αριθμός σελίδων:
29
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΧΑΛΚΑΣ-ΠΑΠΑΔΑΜΟΥ.pdf (867 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο